vrijdag 30 november 2012
DAG SINTERKLAAS - Hugo Matthysen en Marjan Van den Berghe (Vrijdag/Ketnet)
Zo bekend als in Nederland HET SINTERKLAASJOURNAAL is, zo weet in Vlaanderen iedereen van de televisie-Sinterklaasserie DAG SINTERKLAAS. Hugo Matthysen is er de grote spil van, al jaren. Nu is er een boek met dezelfde titel en het is meteen een van de allerleukste Sinterklaasboeken die er bestaan. Met een licht gevoel voor absurditeit, een flink gevoel voor humor en een slim gevoel voor vertelkunst weet Matthysen alle lezers en voorlezers te vervoeren. Of het nu over Sint-in-bad gaat, of de plotseling opduikende nep-Sinten (gelukkig zijn ze in het huis van de Sint opgesloten in het bezemhok) of de stier die vreemd praat - het is allemaal even grappig, maar het brengt óók de lol van 5 (Nederland) of 6 (Vlaanderen) december gnuivend dichterbij. En de tekeningen van Marjan Van den Berghe passen perfect: eenzelfde harmonie van vertelling en pret.
HET MEISJE MET DE GOUDEN JURK - Jan Paul Schutten en Martijn van der Linden (Rubinstein)
Kunsteducatie? Zo moet het. In een mooi, warm verhaal vertelt Jan Paul Schutten over Niesje die toekijkt bij het ontstaan van De Nachtwacht, en het is een écht verhaal - geen aanhangsel bij iets dat geleerd moet worden. Maar leren gebéurt wel degelijk. Door de slimme vorm van het verhaal weten kinderen na het tot zich nemen van dit Gouden Boekje exact wie wie is op dat grote schutterstuk, en waarom de verschillende figuren door Rembrandt zijn afgebeeld op de manier die wij nu al eeuwen kennen.
Martijn van der Linden maakte er vervolgens ook nog eens een werkelijk prachtig kijkboek van. Met overduidelijk plezier en overduidelijke inleving (her-)schiep hij Niesje, het meisje wier beeld we al kennen. Van der Lindens precizie en zijn kleurgebruik zijn hier een prachtig duo. De schakering aan bijvoorbeeld bruin- en roodtinten geven diepte, en brengen tegelijkertijd een hommage aan de grote meester zelf. Erg fijn boek.
maandag 19 november 2012
HERINNERINGEN VAN EEN DENKBEELDIG VRIENDJE - Matthew Dicks (Moon)
Je hebt van die boeken waaraan vooral een sterk idee ten grondslag ligt. Dit is zo'n boek. Matthew Dicks schreef met HERINNERINGEN VAN EEN DENKBEELDIG VRIENDJE inderdaad vanúít een verzonnen vriendje. Het gaat om Budo, die de denkbeeldige begeleider is van de enigszins autistische Max. Maar behalve over Budo lezen we ook nog over andere verzonnen vrienden, soms in de vorm van een lepel, of een elfje, een reus, een haarstrik. Die vreemde maar roerende wezens zijn maar één aspect van het boek. Verder gaat het vooral ook over de kidnapping van Max en hoe de feitelijk onmachtige denkbeeldige vriendjes dat moeten zien op te lossen. Regelmatig realiseert Budo zich dat er niet ergers is dat 'niet bestaan' en daarmee wordt een licht-filosofische toets toegevoegd aan dit boek dat je, met name na de eerste honderd pagina's, het liefst in één ruk tot je wilt nemen. Het boek richt zich op zowel volwassenen als young adults en een extra compliment dient gemaakt te worden aan Nanja Toebak voor het mooie omslag.
Dit boek werd vertaald door Ineke van Bronswijk.
zondag 18 november 2012
ZWARTE ZWAAN - Gideon Samson (Leopold)
Rotkinderen. Die kom je niet veel tegen in de jeugdliteratuur. Maar Rifka uit het nieuwe boek van Gideon Samson is er een: ze domineert Duveke, het meisje dat ze tolereert als 'beste vriendin'. Maar Duveke heeft wél een stel leuke ouders en een broer die zielsveel van haar houdt, Olivier. Rifka mist dat en vanuit dat gemis drijft ze het manipuleren van Duveke verder en verder.
Het boek heeft een originele structuur. Het eerste deel wordt, in de ik-vorm, vanuit Duveke verteld, het tweede deel wordt, in de hij-vorm, vanuit Oliver verteld, en het derde deel, in de jij-vorm, over Rifka. Die niet-gebruikelijke structuur maakt het verhaal razend spannend en versterkt het stuwende ritme dat dit hele boek bezit - je wilt erdoorheen racen om te weten wat er gebeurd is. Maar tijdens dat racen krijg je wel de uiterst gave stijl van Samson mee - wát een dialogen schrijft hij! Het is alsof de meisjes in zijn computer zaten en zelf de toetsen indrukten. Hier lijkt geen schrijver aanwezig te zijn geweest, en dat is wellicht het knapste dat een schrijver bereiken kan. ZWARTE ZWAAN is een originele, goed geschreven, spannende, waarachtige en zelfs beangstigende roman - en Samson bewijst ermee dat hij een van de allergrootsten is.