vrijdag 23 augustus 2013
IEDEREEN BLEEF BROOD ETEN - Do Van Ranst (De Eenhoorn)
IEDEREEN BLEEF BROOD ETEN is het dikste boek van Do Van Ranst. Het is tevens zijn meest ambitieuze boek. Het is een grote roman over de Groote Oorlog, oftewel de Eerste Wereldoorlog, waar Vlaanderen in zo'n verschrikkelijke mate bij betrokken was. Het is ook het liefdesverhaal van Simon en Nelle. Nelle is een zelfstandige, ambitieuze jonge vrouw, ze wil verpleegster worden en is stapelverliefd op Simon: een goedaardige, rustige jongen, die ook wel ziet dat zijn Nelle door meerdere mannen begeerd wordt en dus naar haar ook wat jaloers en bezitterig kan doen. Hun ouders spelen een rol, en enkele bijfiguren, waaronder Kamiel, de onverschrokken kameraad van Simon. En dan is er nog de hond Django. We lezen het verhaal afwisselend via Simon en Nelle, en vanaf het begin van het boek zijn we mee - we willen voorkomen dat deze twee, en hun liefde, door de oorlog worden aangetast, en we weten tegelijkertijd dat dat onafwendbaar is. Die grote, smerige oorlog slaat gaten in West-Vlaanderen en daarmee in de levens van iedereen die daar woont. De historische informatie staat niet wijsneuzerig op de voorgrond, dit is echt een roman van binnenuit geworden. Van Ranst heeft een heel sterk boek geschreven, een oorlogsjeugdboek dat als referentie mag gaan tellen.
zondag 11 augustus 2013
TIJGEREILAND - Daan Remmerts de Vries (Querido)
Tijs, de 13-jarige hoofdpersoon uit TIJGEREILAND, het nieuwe boek van Daan Remmerts de Vries, is onzichtbaar familie van de hoofdpersonen uit bijvoorbeeld Remmerts de Vries' boeken GODJE en OLIVIER - maar minder zelfverzekerd. Wel is het een denker en een vogel- en natuurliefhebber. En dus wil hij, als zijn vader en moeder plotseling gescheiden zijn, het liefst vér op vakantie. Naar India. Om een tijger te zien. Tot zijn verrassing stemt zijn moeder toe. Ze is tot dat moment depressief en cynisch, en meer dan de tijgerzoektocht, gaat dit boek over hoe een dertienjarige jongen geacht wordt om te gaan met de losgeslagen emoties van zijn ouders. Het boek is subtiel en scherp. De auteur gebruikt een origineel vertelprocédé: Tijs weet niet meer precies wie hij is en wie hij zou moeten zijn, zodat hij zichzelf niet meer als ik-persoon, maar enkel nog als hij-persoon kan opvoeren. Hoe mooi en geleidelijk worden we op die manier in de ontreddering van Tijs ingevoerd en hoe mooi en geleidelijk ook weer in zijn herstel. Dit zorgt voor een precies en ontroerend relaas. Daarbij is er een grote rol voor een getekend verslag van de India-reis. TIJGEREILAND is - opnieuw - een ijzersterke Remmerts de Vries.
zondag 4 augustus 2013
BIBI'S DOODGEWONE DIERENBOEK - Bibi Dumon Tak en Fleur van der Weel (Querido)
Na BIBI'S BIJZONDERE DIERENBOEK uit 2006 en WINTERDIEREN uit 2011 is er BIBI'S DOODGEWONE DIERENBOEK, waarin Bibi Dumon Tak met evenveel pret en evenveel taalvirtuositeit nu eens geen ongewone dieren, maar gewóne dieren beschrijft. Je leest de korte stukken en hebt het gevoel dat je idee over die 'dagelijkse' dieren binnenstebuiten wordt gekeerd. Er wordt je een heel nieuwe kijk geboden op duiven, op egeltjes, op regenwormen, op de wesp, op de hooiwagen, op zelfs de teek. En ach, de mus. Zou de mus Bibi's lievelings-doodgewone-dier zijn? Met vrolijk genoegen verklaart ze dat er géén stukje over hem in dit boek zal staan, waarna ze hem in de (geweldige) extraatjes de hele tijd terug laat komen. Het is voor kinderen en voor volwassenen een groot geluk dat er een schrijver is die dieren wil laten blinken en die daardoor ook de non-fictie voor kinderen laat blinken: BIBI'S DOODGEWONE DIERENBOEK is opnieuw fan-tas-tisch. De woorden en de zinnen schitteren, misschien moeten we het wel non-fictie-poëzie noemen. Daarnaast getuigen de tekeningen van Fleur van der Weel van een even groot maakplezier. Ze trekken de stukken in dit boek nóg dichter naar elkaar toe en zijn zowel brutaler alsook illustratiever dan die in BIBI'S BIJZONDERE BEESTENBOEK. Kortom: ik zou geen kind weten aan wie ik dit boek niet zou willen geven.
PAARDEN, ZWAARDEN EN RARE BAARDEN, SPORT BIJ DE ROMEINEN - Fik Meijer & Jan Paul Schutten (Querido/Athenaeum)
Het nieuwste boek van Jan Paul Schutten houdt ons op de hoogte van het Jan Paul Schutten-jaar. Eerder in 2013 verschenen namelijk al JIJ BENT JE BREIN met wetenschapper Dick Swaab en HET RAADSEL VAN ALLES WAT LEEFT, Jan Pauls (voorlopige) magnum opus over het ontstaan van de aarde en de mens. Net als het breinboek is PAARDEN, ZWAARDEN EN RARE BAARDEN ontstaan uit een samenwerking met een groot wetenschapper die tot nu toe niet voor kinderen schreef: Fik Meijer. En ook dit keer wérkt de aanpak die de schrijvers hebben gekozen. In dit boek over Sport bij de Romeinen (en eigenlijk ook bij de Grieken) is het de vorm van een tijdschrift, met artikelen en interviews, die je doet doorlezen en doorleren. De tekeningen van Eric Heuvel passen goed, zijn zowel vrolijk als informatief, en dus is een boek als PAARDEN, ZWAARDEN EN RARE BAARDEN een van de leukste themaboeken voor de komende kinderboekenweek (die over sport en supporters gaat)!