zondag 8 augustus 2021

BOER BORIS EN BAKKERTJE BAS - Ted van Lieshout & Philip Hopman (Gottmer) - PINGWING - Rick Meijer & Jade van der Zalm (Ploegsma) - MISSCHIEN... - Chris Haughton (Gottmer)

Dat Boer Boris en Bakkertje Bas het veertiende deel van de heerlijke Boer Borisreeks is maakt tekenaar Philip Hopman behoorlijk duidelijk: overal in de platen duikt het getal veertien op. Samen met dichter Ted van Lieshout maakte hij een fijne nieuwe aflevering, waarin een nieuw figuurtje opduikt: bakkertje Bas, een zwartgekuifde jongen die zonder enige twijfel als eerste zou eindigen bij allerlei bakcompetities, getuige zijn fenomenale bedanktaart waar het boek mee eindigt. Die taart zorgt voor een van de twee hoogtepunten in Hopmans tekenwerk in dit boek, de andere is de plaat waarin we bakkertje Bas in zijn autootje dwars door de stad op weg zien gaan om de taart voor het paard van Boer Boris te bezorgen. Het is een architecturaal fuifje, deze plaat, waarin Hopman zich weer heerlijk te buiten ging aan balkons en uitbouwtjes, aan etalages en ornamenten, aan auto's en mensen, en aan een geweldige kijklijn die het oog van de kijker tot diep in de tekening leidt.

Pingwing is het eerste prentenboek van illustratrice Jade van der Zalm, op tekst van Rick Meijer. Het verhaal, over een pinguïngastje dat vanaf de zuidpool hunkert naar avontuur en dan ook daadwerkelijk vertrekt, heeft een leuke kern: de berichten die Pingwing vanuit zijn nieuwe oorden en over zijn nieuwe vrienden en avonturen vertelt wordt kleurrijk opgezet - maar maakt Pingwing het niet allemaal wat mooier in zijn verslaglegging? Die vraag wordt opgeroepen, en meteen krijgen we de avonturen nóg eens te zien, maar dan wat realistischer. De figuurtjes zijn aangenaam vrolijk en de door Van der Zalm zo talrijk toegevoegde details brengen het boek tot leven. Leuk debuut! 

Chris Haughton is de wereldwijd vermaarde maker van prentenboeken als Stoute hond! en Ssst! We hebben een plan, en vooral Mama kwijt, het prentenboek waarmee die wereldwijde vermaardheid aanving. Misschien... is een fijne nieuwe vondst van Haughton. Het draait allemaal om drie ondernemende apenkleintjes die van hun moeder écht niet naar de mangoboom mogen, want daar zitten tijgers. Maar moeder moet even weg, en dan blijken die mango's toch wel heel erg aantrekkelijk. Haughton blinkt weer uit in gein en ondeugd, en vooral in zijn schitterende beheersing als het om vormen gaat. Maar ook de knallend rake kleuren: de aapjes steken met hun felle blauw af tegen de knalrode achtergrond en zorgen spread na spread voor inlijstbare bladzijden.

Alle boeken: leeftijd 4+. Misschien... werd vertaald door J.H. Gever. Koop deze boeken bij je lokale boekhandel, of bestel ze hier, hier en hier