vrijdag 31 oktober 2014

MAURITS MUIS - Ingrid & Dieter Schubert (Leopold)

Samen met het Mauritshuis gaf Leopold dit heerlijke prentenboek uit - een sterke, volwaardige nieuwe van Ingrid & Dieter Schubert. Maurits Muis woont in het Mauritshuis en loopt er 's nachts tevreden door de zalen, samen met allerlei andere dieren. Maar deze nacht is er ook een dief aanwezig die - uiteraard - het Meisje met de Parel probeert te stelen. In een gezamenlijke inspanning van alle dieren wordt de dief gelukkig het museum uitgebonjourd. Het knappe van dit boek is de combinatie van de tekenstijl van de Schuberts met de beroemdste werken uit het Mauritshuis. Dat kan heel makkelijk gezocht aandoen, maar het tegendeel is waar: de Schuberts hebben een slimme, mooie en heel toegankelijke manier gevonden om de beroemdste werken in hun platen te integreren. Daarbij is het hoofdpersonage een muis waar je met plezier naar blijft kijken, en dus gun je hem zijn kleine, maar kostbare cadeautje aan het eind van het boek bijzonder graag. Een van de allerleukste kinderkunstboeken van de laatste jaren!

DE GOUDEN KOOI - Carll Cneut & Anna Castagnoli (De Eenhoorn)

We hebben er een tijdje op moeten wachten, maar er is gelukkig weer een nieuwe Carll Cneut - en het is er een met grandeur en durf en kracht. In een werkelijk schitterende uitgave (grote pagina's, linnen band, prachtig papier, een heerlijke vormgeving van Leen Depooter en Carll Cneut en een druk waarbij de kleur bijna loskomt van de pagina's) vertelt Cneut het verhaal van de prinses die op zoek is naar de meest bijzondere vogels. In een perfect evenwicht tussen volle bladzijden (de wereld van de vogels) en eenzame taferelen (de wereld van de prinses) wordt duidelijk dat de tekenaar hier een wereld neerzet die slechts even tot rust is gekomen op de bladzijden die je in je hand hebt, maar die ook buiten het boek moet bestaan - al hebben we Carll Cneut nodig om ons een venster voor te houden waardoor we die wereld kunnen zien. Een groots boek.

DE GOUDEN KOOI werd vertaald door Saskia De Coster.

ALI'S OORLOG - Lydia Rood (Leopold)

Toen Mikail Altun elf jaar oud was zat hij in groep acht van een Amsterdamse basisschool, waar Lydia Rood de Schoolschrijver was. Zij vertelde op de school over boeken en verhalen en liet de kinderen zelf schrijven. In het speciale talentenklasje kwam Mikail met een goed boekidee. Dat idee werd ALI'S OORLOG. Het is een heel sterk boek geworden. Het beschrijft - precies wat Mikail bedoelde - hoe een jongen klem komt te zitten tussen aan de ene kant de bedoelingen van de school en van zijn ouders en aan de andere kant zijn vrienden die een slechte invloed op hem hebben, maar zonder wie hij alleen zal komen te staan. Yessin, de hoofdpersoon van het verhaal, is zeer levensecht. Het boek biedt een spannend avontuur, maar daarnaast ook echt inzicht: zo is het om sociaal gevangen te zitten. Lydia Rood is een van onze belangrijkste schrijfsters en dit boek hoort tot die brede stapel van door haar aan ons geschonken belangrijke boeken.

zondag 26 oktober 2014

DE GROTE OORLOG - Martijn van der Linden & Maranke Rinck (Lannoo)

In dit herdenkingsjaar (100 jaar sinds het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, die ook Grote Oorlog wordt genoemd), zijn meerdere herinneringsboeken verschenen, maar geen enkele is er zoals dit grote formaat prentenboek, met prachtige tekstloze panorama-tekeningen van Martijn van der Linden. In sterk sferische, heldere, juiste taferelen laat hij zien hoe het in de jaren 1914-1918 aan het front en achter het front was. Een zeer gelukkige keuze is de benadering via een vijftal dieren. We zien op elke plaat de koe, de kat, de hond, de duif en de ezel terug, ze zijn ankerpunten voor kijkende kinderen. Ook heel geslaagd: de korte toelichtingen (weetjes) achterin het boek, gegroepeerd per thema, per plaat. Mooi helder geschreven door Maranke Rinck, en de feiten zijn zo gekozen dat je met weinig tekst toch écht een overzicht van de oorlog krijgt. Dit is een voorbeeld van hoe een geschiedenisboek voor jonge kinderen zou moeten zijn. Daarbij komt nog de gave vormgeving van Kris Demey, en je krijgt een prachtig geheel.

dinsdag 21 oktober 2014

IK BEN EEN GORILLA - Katherine Applegate (Lannoo)

Dit boek werd beprijsd met de Newbery Medal en dat is een enorme kroon. Hoofdpersoon is de gorilla (de zilverrug) die Ivan heet en in een piepkleine kooi leeft, samen met een zwerfhondje en een oude olifant. Er is een meisje dat hen een beetje in de gaten houdt, maar veel meer vrienden hebben ze niet. Het boek vertelt via Ivan (ja juist, het is in de ik-persoon!) over het dagelijkse leven van de dieren en hoe daar langzaam de zucht naar de vrijheid in sluipt. Applegate bereikt vrijwel onmiddellijk dat je als lezer in grote mate meeleeft met Ivan. Het boek doet je nadenken over de vrijheid die wij tentoongestelde dieren toestaan en kent een aantal bijzonder ontroerende hoofdstukken als Ivan zijn opdracht aan het kleine olifantje Ruby gestand doet: dat hij haar een uitweg zal bezorgen. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen en dat maakt het niet alleen triester, maar ook pregnanter. Mooi boek.


IK BEN EEN GORILLA werd vertaald door Harry Pallemans.

maandag 20 oktober 2014

GROTE KLEINE POTVIS - Mariken Jongman & Yoko Heiligers (Marmer)

Mariken Jongman kennen we al van uitstekende kinderboeken, zoals onlangs nog het mooie ALLE DIEREN LEVEND EN VRIJ. Ook hier schrijft ze over dieren, over één bepaald dier zelfs: de potvis. En meer bepaald: het jong van de potvis. Het wil graag de diepzee onderzoeken. Jongman schrijft: 'Daar is misschien iets geks iets geheims iets groots.' En dan duikt het potvisjong van Yoko Heiligers naar beneden.
De platen van Heiligers zijn stevig, maar ze zijn ook teder. De kleuren steken perfect tegen elkaar af en geven het boek een mooie, wat ouderwetse uitstraling. GROTE KLEINE POTVIS is niet Heiligers' eerste prentenboek, maar het is wel opnieuw een sterk visitekaartje. Extra complimenten voor de heldere typografie, en voor de mooie vormgeving van het omslag!

zaterdag 18 oktober 2014

DE JACHT OP DE SABELTANDTIJGER - Pieter van Oudheusden/Benjamin Leroy - ZELDA DE PIRAAT - Pieter van Oudheusden/Merel Eyckerman (De Eenhoorn)

Uitgeverij De Eenhoorn eert de onlangs overleden Rotterdamse schrijver Pieter van Oudheusden met twee blinkende prentenboeken. Van Oudheusden schreef over de oertijd (DE JACHT OP DE SABELTANDTIJGER) en over piraten (ZELDA DE PIRAAT) en in beide gevallen is de tekst gevat en voorzien van een vrolijke plot. Bij ZELDA schiet je op de laatste pagina zelfs flink in de lach.
Bij de beide boeken is heel feestelijk beeld. Merel Eyckerman tekende een heerlijke bende piraten - en, verderop in het boek, een heerlijke bende piratenmoeders. Ze zijn zo divers als hun namen aangeven en de enscenering en het kleurgebruik maken het boek tot een uitschieter. Datzelfde geldt voor wat Benjamin Leroy deed in de DE JACHT OP DE SABELTANDTIJGER. Hij houdt het precieze midden tussen karikaturaal en verhalend, zijn opgejaagde dieren zijn hilarisch, en ook hier een vrolijke bende: die van de oerstam, waaruit Olun extra wordt belicht. Hij wordt namelijk de eerste rotstekenaar, en ook die rotstekeningen zijn prachtig. Twee heel fijne boeken, met goede teksten van een betreurd schrijver, die door twee van de beste tekenaars in vrolijk zonlicht worden gezet.
 

FABIANS FEEST - Marit Törnqvist (CPNB/Querido)

Bij de viering van de afgelopen Kinderboekenweek hoorde uiteraard een bijzonder prentenboek, en een viering is het geworden: wat een schitterend boek is FABIANS FEEST van Marit Törnqvist. Het is zelfs een van de heerlijkste boeken van het jaar.
Het verhaal (met sterke, precies op de juiste manier geconcentreerde tekst) vertelt over de fantasie die Fabian in stelling brengt voor het beleven van het mooiste feest. En in vele grote platen, inclusief allerlei uitklapbladzijden (als om aan te geven dat het land van de fantasie geen grenzen heeft), wordt dat feest gevierd.
Er is zoveel fijns om te ontdekken: de snor van de man met de bombardon, de zonnetjes in de fietswielen van de zonnenbloemenmeneer, de textuur van de huid van de olifant, de hondjes die je door het boek heen vergezellen (om maar een paar voorbeelden te noemen) - FABIANS FEEST is dus een viering voor langer dan een Kinderboekenweek, dit boek is een viering voor weer en weer en weer.