zondag 14 december 2014

DE NEUS VAN ARTHUR - Kaat Vrancken (Querido)

Het is altijd fijn als er weer een boek van Kaat Vrancken verschijnt. En dan is dit ook nog eens het eerste van een serie, getuige het logo op het omslag wat vermeldt: 'De Familie Staartjes'.
Die familie is een familie Kluivers, een hondachtig soort mensen, dat de specifieke vaardigheden van honden en mensen in zich verenigt. Laat het maar aan Vrancken over om dat geloofwaardig te beschrijven: als geen ander is zijn op de hoogte van hoe honden nieuwsberichten ruiken in de straat, hoe geuren sowieso hun leven bepalen. Je zou bijna geloven dat de schrijfster zelf ook een Kluiver is.
Hoofdpersoon Arthur heeft het niet heel fijn op school: hij wordt nogal eens gepest, en dan moet hij ook zijn kluiver-zijn nog verborgen zien te houden. Maar er is wel een meisje dat hij leuk vindt, en als op een dag haar katten gestolen zijn, kan Arthur zijn hondenspeur-eigenschappen goed gebruiken. Alleen: katten...
Het boek bevat nog een tweede avontuur en samen met de tekeningen van Bert Dombrecht zet Vrancken een fijne nieuwe wereld neer, waarbij het hopen is op een snel tweede deel.