dinsdag 15 november 2016

VOETTOCHT OVER HET IJS, SHACKLETONS EXPEDITIE NAAR DE ZUIDPOOL - William Grill (Fontaine uitgevers)

Een van de genomineerden in de categorie 'non-fictie', bij de Deutsche Jugendliteraturpreis, afgelopen maand in Frankfurt uitgereikt was dit boek van de Engelsman William Grill. Nu is het ook in het Nederlands te lezen en te bekijken. Zowel tekst als tekeningen zijn van Grill. Hij belicht de expeditie die Ernest Schackleton in 1914 wilde maken: hij was van plan om met zijn bemanning te voet Antarctica over te steken.
De expeditie mislukte, maar er kwamen geen mannen om, en dus sprak Shackleton na afloop: 'De enige echte mislukking is om helemaal niet op onderzoek uit te gaan.'
Het 74 pagina's tellende groot-formaat boek neemt ons stap voor stap mee in het grote Zuidpoolavontuur. Grill schrijft helder en temporiseert vooral helder: hij neemt de tijd, maar vermoeit niet met veel te veel woorden. De grote pagina's blinken uit in een mooi evenwicht tussen tekst en beeld. Als de bemanning wordt voorgesteld doet hij dat door middel van een mooie, overzichtelijke spread, met alle namen en bij elke naam een mensfiguur. Ook de honden die meegaan worden allemaal getekend, en allemaal bij naam genoemd. Dat geldt ook voor de materialen, voor de wekenlange episodes van wachten, voor de routes, voor de afloop.
Een schitterend bewaarboek met een prachtige vormgeving.

Dit boek werd vertaald door Annelies Verhulst.