Ridder Roa was eerst prinses Roa, die liever stoere dingen wilde doen dan prinsessenverantwoordelijkheden op zich nemen en in het eerste deel haar grote liefde vond in prinses Ayla. In deel twee, Ridder Roa en de boze tovenaar, is er iemand anders die liefde dient te vinden: Bonno de tovenaar is tot over zijn oren op vlogpranktovenaar Bink, maar ja, die heeft Bonno's cadeau, een kiwikwarktaart, weggesmeten. Bonno is verbitterd geraakt en toverde uit woede alle mannen om tot varkens ('Waarom'? 'Omdat alle mannen varkens zijn!'). Roa weet raad - natuurlijk.
In deel drie, Ridder Roa en de verliefde trol, is het een trol die geholpen moet worden bij het vinden van een partner. Alweer een klus voor Roa, alleen dit keer heeft ze hulp nodig van een heks. De heksen zijn gelukkig 'vegan' en lief geworden, maar ze hebben weleens een terugval. Zoals aan deze twee mini-samenvattinkjes al te merken is, zien we echo's van oude volksverhalen én van de huidige maatschappij terug. Dat is dan ook de aantrekkingskracht van deze vrolijke nieuwe sprookjesreeks: de verhalen zijn herkenbaar én relevant.En dan de humor! Die zien we terug in de tekeningen van Natascha Stenvert, dwars door haar slapstick-achtige figuren en heerlijk vet aangezette taferelen ontwaren we bij wijze van spreken voortdurend een grinnikende tekenares. En dan de vele tussen-de-regels-door grapjes van de schrijver... Zoals een passage in deel twee waarin Ridder Roa door het bos loopt. Er staat dan: 'De rest van haar tocht is rustig. Ze redt een kevertje dat op zijn rug ligt. Ze ruimt broodkruimels op die iemand heeft laten vallen.' Wát? Hier wordt en passant Klein Duimpje even het voorgoed verdwaald zijn in geschreven. Dat is pas fijn leren lezen: het avontuur willen volgen, maar óók de lol van de makers uit de bladzijden zien spatten.
64 pagina's, leeftijd: 6+. Koop of bestel deze boeken bij je lokale boekhandel, of anders hier (deel twee) of hier (deel drie).