Er zijn van die verhalen die vragen, smeken, roepen om tot een serietje uitgebouwd te worden. Zo'n boek is MIJN GEWELDIGE TOVERTANTE. De verhalen over Appie-Happie en zijn tante Cornelia zijn licht en vrolijk, maar daarnaast zijn ze niet wat je van toververhalen zou verwachten. Ze zijn niet clichématig en ook niet eendimensionaal. Appie-Happie's ouders zijn lief, maar ook knorrig. Ze maken flinke ruzie en zijn tegelijkertijd warm. Appie zelf is zowel opgetogen vanwege de plannen van zijn tovertante, alsook radeloos omdat hij niet kan rekenen. En Cornelia? Die is het geinigst: ze kan van alles, maar is ook nuffig en radicaal en wispelturig. Dat alles samen, plus de als vanouds prachtige tekeningen van Thé Tjong-Khing (wat een gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen!) maken deze uitgave tot een mooi begin van hopelijk meer.
dinsdag 25 december 2012
HOE OVERLEEFT ROSA IN NEW YORK? - Francine Oomen (Querido)
Er kwam een einde aan HOE OVERLEEF IK, maar Rosa zelf beloofde aan het einde van het dertiende boek dat er een nieuwe serie zou komen, waarin verteld werd hoe het verder gaat. Die serie is er nu. ROSA IN NEW YORK is het eerste deel daarvan en bevat minder lijstjes met survivaltips, maar gelukkig wel nog de contacten die Rosa met haar vrienden heeft (de Rosa-en-co uit de bijbehorende website). Maar evenzeer als over Rosa in New York gaat dit boek over Neuz (Vincent) in Berlijn. Beiden raken behoorlijk aan de grond en beiden vinden hun weg terug naar zichzelf - al dan niet met hulp van een raadsman of -vrouw. Het boek leest weer heerlijk, en opnieuw trekt Francine Oomen zich niet alleen het welzijn van haar hoofdpersonen, maar ook dat van haar lezers aan: ze krijgen mooie, wijze overlevingslessen, die niet saai opgediend worden, maar meekomen in een spannend verhaal. Een sterke herstart.
zaterdag 15 december 2012
HET DING EN IK - Shaun Tan (Querido)
Er verschijnt een Ding, het zet zich eenzaam op een strand en niemand kijkt naar hem om. Behalve de 'ik' uit dit kijk- en leesboek van Shaun Tan. Na wat omzwervingen wordt een plek gevonden, maar sterk van Tan is dat hij niet een voorspelbaar hallelujah-einde biedt. Hij weet het ook niet. Er zijn dingen en mensen waar we niet van weten wat we met ze aan moeten vangen, maar, lijkt dit boek te zeggen, het beste wat we kunnen doen is nadenken, proberen en nog eens proberen. Het visueel prachtig in elkaar gestoken boek (het einde bijvoorbeeld! waar langzaam uitgezoomd wordt en zo woordloos commentaar wordt geleverd op een te massale, verbureaucratiseerde wereld) biedt verhaal, biedt pracht, biedt plezier (die schitterende Dingen!) en een pleidooi voor oplettendheid.
HET DING EN IK werd vertaald door Bart Moeyaert.
vrijdag 30 november 2012
DAG SINTERKLAAS - Hugo Matthysen en Marjan Van den Berghe (Vrijdag/Ketnet)
Zo bekend als in Nederland HET SINTERKLAASJOURNAAL is, zo weet in Vlaanderen iedereen van de televisie-Sinterklaasserie DAG SINTERKLAAS. Hugo Matthysen is er de grote spil van, al jaren. Nu is er een boek met dezelfde titel en het is meteen een van de allerleukste Sinterklaasboeken die er bestaan. Met een licht gevoel voor absurditeit, een flink gevoel voor humor en een slim gevoel voor vertelkunst weet Matthysen alle lezers en voorlezers te vervoeren. Of het nu over Sint-in-bad gaat, of de plotseling opduikende nep-Sinten (gelukkig zijn ze in het huis van de Sint opgesloten in het bezemhok) of de stier die vreemd praat - het is allemaal even grappig, maar het brengt óók de lol van 5 (Nederland) of 6 (Vlaanderen) december gnuivend dichterbij. En de tekeningen van Marjan Van den Berghe passen perfect: eenzelfde harmonie van vertelling en pret.
HET MEISJE MET DE GOUDEN JURK - Jan Paul Schutten en Martijn van der Linden (Rubinstein)
Kunsteducatie? Zo moet het. In een mooi, warm verhaal vertelt Jan Paul Schutten over Niesje die toekijkt bij het ontstaan van De Nachtwacht, en het is een écht verhaal - geen aanhangsel bij iets dat geleerd moet worden. Maar leren gebéurt wel degelijk. Door de slimme vorm van het verhaal weten kinderen na het tot zich nemen van dit Gouden Boekje exact wie wie is op dat grote schutterstuk, en waarom de verschillende figuren door Rembrandt zijn afgebeeld op de manier die wij nu al eeuwen kennen.
Martijn van der Linden maakte er vervolgens ook nog eens een werkelijk prachtig kijkboek van. Met overduidelijk plezier en overduidelijke inleving (her-)schiep hij Niesje, het meisje wier beeld we al kennen. Van der Lindens precizie en zijn kleurgebruik zijn hier een prachtig duo. De schakering aan bijvoorbeeld bruin- en roodtinten geven diepte, en brengen tegelijkertijd een hommage aan de grote meester zelf. Erg fijn boek.
maandag 19 november 2012
HERINNERINGEN VAN EEN DENKBEELDIG VRIENDJE - Matthew Dicks (Moon)
Je hebt van die boeken waaraan vooral een sterk idee ten grondslag ligt. Dit is zo'n boek. Matthew Dicks schreef met HERINNERINGEN VAN EEN DENKBEELDIG VRIENDJE inderdaad vanúít een verzonnen vriendje. Het gaat om Budo, die de denkbeeldige begeleider is van de enigszins autistische Max. Maar behalve over Budo lezen we ook nog over andere verzonnen vrienden, soms in de vorm van een lepel, of een elfje, een reus, een haarstrik. Die vreemde maar roerende wezens zijn maar één aspect van het boek. Verder gaat het vooral ook over de kidnapping van Max en hoe de feitelijk onmachtige denkbeeldige vriendjes dat moeten zien op te lossen. Regelmatig realiseert Budo zich dat er niet ergers is dat 'niet bestaan' en daarmee wordt een licht-filosofische toets toegevoegd aan dit boek dat je, met name na de eerste honderd pagina's, het liefst in één ruk tot je wilt nemen. Het boek richt zich op zowel volwassenen als young adults en een extra compliment dient gemaakt te worden aan Nanja Toebak voor het mooie omslag.
Dit boek werd vertaald door Ineke van Bronswijk.
zondag 18 november 2012
ZWARTE ZWAAN - Gideon Samson (Leopold)
Rotkinderen. Die kom je niet veel tegen in de jeugdliteratuur. Maar Rifka uit het nieuwe boek van Gideon Samson is er een: ze domineert Duveke, het meisje dat ze tolereert als 'beste vriendin'. Maar Duveke heeft wél een stel leuke ouders en een broer die zielsveel van haar houdt, Olivier. Rifka mist dat en vanuit dat gemis drijft ze het manipuleren van Duveke verder en verder.
Het boek heeft een originele structuur. Het eerste deel wordt, in de ik-vorm, vanuit Duveke verteld, het tweede deel wordt, in de hij-vorm, vanuit Oliver verteld, en het derde deel, in de jij-vorm, over Rifka. Die niet-gebruikelijke structuur maakt het verhaal razend spannend en versterkt het stuwende ritme dat dit hele boek bezit - je wilt erdoorheen racen om te weten wat er gebeurd is. Maar tijdens dat racen krijg je wel de uiterst gave stijl van Samson mee - wát een dialogen schrijft hij! Het is alsof de meisjes in zijn computer zaten en zelf de toetsen indrukten. Hier lijkt geen schrijver aanwezig te zijn geweest, en dat is wellicht het knapste dat een schrijver bereiken kan. ZWARTE ZWAAN is een originele, goed geschreven, spannende, waarachtige en zelfs beangstigende roman - en Samson bewijst ermee dat hij een van de allergrootsten is.
dinsdag 30 oktober 2012
APPLAUS VOOR PAPA BEER - Benjamin Chaud (Querido)
De Franse tekenaar en schrijver Benjamin Chaud was al redelijk bekend van de verhalen over Pomelo (in 2005 kreeg hij een Vlag en Wimpel van de Penseeljury voor POMELO EN ZIJN PAARDENBLOEM), maar nu zijn er dan de grote, uitbundige prentenboeken over Papa Beer en zijn zoontje Kleine Beer. Het eerste van de reeks verscheen onlangs bij uitgeverij Querido, en straalt een enorme hoeveelheid plezier uit. Het verhaallijntje is dun: Papa Beer gaat winterslapen, maar Kleine Beer volgt een late bij en belandt in de stad, waar zijn vader hem terugvindt in het operagebouw. Maar de platen zijn heerlijk exuberant. Op elke spread kun je zoeken en zoeken en zoeken naar de achternagezeten bij, naar Kleine Beer, maar ook naar allerlei mensengezichten en mensentafereeltjes. Een heerlijk boek, opgetrokken uit lol.
APPLAUS VOOR PAPA BEER werd vertaald door Jacques Dohmen.
maandag 29 oktober 2012
KIND VAN DE WESTHOEK - Wouter Sinaeve & Nyklyn (De Eenhoorn)
Dit is een oorlogsboek zoals je er zelden een ziet. De oorlog waar sprake van is in het boek is de Eerste Wereldoorlog, de oorlog waarmee elke Vlaming van een bepaalde leeftijd in familiegeschiedenissen mee geconfronteerd werd en waar Vlaamse kinderen nog steeds op school veel over horen (veel en veel meer dan Nederlandse kinderen). Toen schrijver Wouter Sinaeve negen jaar was vond hij in de Westvlaamse akker achter zijn ouderlijk huis vele 'schatten' uit de oorlog. In dit boek heeft hij die speelse omgang met de oorlog laten verbeelden door fotograaf Nyklyn (pseudoniem van Nyk Dekeyser). Die heeft dat blakend gedaan. In oogverblindende foto's (prachtige composities, prachtige kleuren, prachtige afsnijdingen) zien we niet alleen het spel van het naamloze jongetje, maar ook de echte ernst van de oorlog, verbeeld in tableaus met speelgoedsoldaatjes. De tekst is summier en voegt precies datgene toe wat nodig is. Een origineel en raak kleinood, dit 'Kind van de Westhoek'. Voor kinderen. En ook voor hun ouders.
TAKKENKIND - Gerda Dendooven (Querido)
Robuuste sprookjes, laat die maar aan Gerda Dendooven over. Dit is er weer zo een. Een vrouw wil een kind, haar man gaat zuchtend op pad, door de kou, vindt geen kinderen naar tevredenheid en komt thuis met een stuk hout. Maar het takkenkind vindt toch een warm onthaal - na enige aarzeling.
Met gein en lekker onpedagogische logica zet de schrijfster en tekenares hier een sappige vertelling neer. De getekende en geknipte en geplakte illustraties zijn weer even helder en grappig als we ze van Dendooven gewend zijn. Een mooi nieuw oerverhaal.
zondag 28 oktober 2012
JOSEPHINA, EEN NAAM ALS EEN PIANO - Jaap Robben & Merel Eyckerman (De Eenhoorn)
'Oma's zijn oud. Heel oud. Sommigen waren er al voordat de dinosaurussen bestonden.' Zo begint JOSEPHINA, een prentenboek over een oma en haar kleinkind, over de tijd die oma's achter zich hebben en misschien vóór zich. Er zijn meer prentenboeken over dit thema, maar zelden zijn ze zo mooi geschreven als dit zowel poëtische alsook nuchter-grappige verhaal van Jaap Robben.
Zelden zijn ze ook zo mooi getekend. Merel Eyckerman omlijst alles met bloei - bloei van rozen en andere bloemen (ze zijn bijna op elke plaat te zien en wijzen vooruit naar hoe het kleinkind de toekomst van oma ziet) - maar ook bloei van kleur, van warmte, van een perfecte keuze voor detail en de juiste dosering van grappige absurditeiten. Zo groeien op de tafel waaraan oma foto zit te kijken óók kleine eilandjes met palmbomen. En in een strandscène aan de rand van een voorstelling staat een levensgroot ijsje rechtop in het zand. De patronen van jurken, tapijten en zwemdino's contrasteren prachtig met egalere kleurvlakken (zoals dat van de zee of de piano) en dat alles bij elkaar maakt dat je het prentenboek uiteen zou willen halen en elke bladzijde los zou willen ophangen. Dit boek is een pracht.
vrijdag 26 oktober 2012
DE NACHT VAN 2 APRIL - Jan Simoen (Querido)
In de nacht van 2 op 3 april 1943 gebeurde er iets in het Vlaamse kuststadje Middelkerke dat bijna twintig jaren later de jonge Joris en zijn vrienden nog bezighoudt. Want: was Joris er wel geweest als die nacht anders was verlopen? Of was hij er in halve vorm geweest?
Dit soort kinderlijke, maar essentiële vragen stelt Jan Simoen in zijn nieuwste boek. Maar het mooie van dit verhaal is óók dat het zo luchtig blijft. Het boek is zo geschreven dat het, als je het leest, aan je verteld lijkt te worden door een tegenover je zittende negenjarige Joris. Die trouwens elk moment weg kan rennen omdat zijn vrienden en zijn kleine broertje hem roepen om in de duinen oorlogje te gaan spelen. Of die plaats moet maken in de keuken voor een salto van zijn vader.
Erg fijn vrolijk én spannend boek! Met tekeningen van Simoens échte broer Peter.
zaterdag 20 oktober 2012
WAAR IK BEN - Diet Groothuis & Merel Eyckerman (De Eenhoorn)
Dit is het jaar van een heropleving van dichtbundels voor kinderen. Er is al veel moois verschenen, maar hier is dan het sterke debuut van Diet Groothuis: in vierenvijftig verzen dicht ze losjes, maar ook precies. Ze strooit niet al te kwistig met rijm, maar wel nét genoeg om de regels bij elkaar te houden. Haar blik op de wereld piept vanuit de herkenbaarheid over het randje naar het bijzondere, het uitnemende van dat wat er om ons heen is - waardoor we met een klein tikje tegen ons hoofd toch anders gaan kijken. De gedichten worden werkelijk strálend begeleid door de tekeningen van Merel Eyckerman. Wát een precisie, wat een elegantie, wat een ingehouden blijheid, wat een kleurgebruik. Door het welhaast perfecte samengaan van haar beelden met de gedichten weet ze het boek een gaafheid mee te geven die ook vanzelfsprekend aandoet: zó moet dit boek eruit zien, en niet anders. Het boek is daarnaast schitterend vormgegeven en gedrukt, en dat alles samen zorgt ervoor dat we met WAAR IK BEN een van de mooiste boeken van het jaar in handen houden.
vrijdag 19 oktober 2012
RISK - Jelmer Soes (Gottmer)
Nieuwe stemmen in de jeugdliteratuur zijn onontbeerlijk. Dit is zó'n onontbeerlijk debuut: Jelmer Soes' RISK. Over Stiene, die door haar raadselachtige vriend Risk (eigenlijk: Kris) 'ST' wordt genoemd, Special Treatment. Over het huis dat zij - samen met andere 'hangjongeren' - hebben in de vorm van een houten speelkasteel. Maar eigenlijk over de moeilijke fase waarin je beseft dat je ouders hun handen niet meer als een dakje boven je hoofd houden (soms, zoals in dit boek: kúnnen houden) en waarin je op zoek moet naar andere daken. Maar hoe doe je dat? Waar kun je schuilen? Wie laat je bij jou schuilen? Deze onderliggende vragen zijn heel mooi vervat in dit boeiende verhaal. Je leest door, omdat je het einde wilt weten, maar intussen leer je Stiene, en toch ook Risk, steeds beter kennen. Het mooist aan het boek is de stijl. Jelmer Soes kan prachtig zintuiglijk schrijven én hij heeft een groot inzicht in mensen. Dat gaat nog een blinkende carrière opleveren. Let dus vanaf nu op zijn naam. Jelmer Soes!
dinsdag 16 oktober 2012
BOER BORIS - Ted van Lieshout & Philip Hopman (Gottmer)
Wat een leuk boek! Boer Boris is het jongetje in overall die ons door dit telboek leidt. 'Boer Boris heeft een boerderij. Daar horen... bij.' Via die beginregels, die op elke bladzijde staan, leren we te zien wat er allemaal te tellen is op de Borisboerderij. In grote, lekker rijk gekleurde platen zien we Boris van bovenaf, van de zijkant, schuin van voren (genoeg variatie!) en zijn schuren, kippen, vogelverschrikkers etcetera. De al eerder genoemde elementen komen op latere platen terug, en dus moet je dit boek weer en weer bekijken. Daarbij sluipen de altijd aanwezige kat, hond en muis naar een geinig einde. De tekst is vormvast, simpel én twinkelend, de tekeningen zijn warm, vrolijk én knap, dus: wat een leuk boek!
donderdag 11 oktober 2012
NEDERLAND - Charlotte Dematons (Lemniscaat)
Na haar vorige prachtige prentenboek SINTERKLAAS wist menigeen het zeker: een Nederlandser boek kon je niet bedenken. Maar Charlotte Dematons deed het wél: ze bedacht NEDERLAND. Na een monnikenwerk van enkele jaren is het grandioze reslutaat er nu, een boek met negentwintig spreads waarop Nederland in al zijn facetten te zien is. Een boek om langzaam te lezen en langzaam te bekijken, een boek waarin je zelf de hoofdpersonen kunt kiezen: Hielke en Sietse van De Kameleonboeken, of een verdwaald Pietje, of misschien toch de gele ballon (ook al uit een eerder boek van Dematons). Ze zijn op alle pagina's te zien, maar om hen heen is vrijwel alles wat je kunt verzinnen dat met Nederlandse tradities, verschijnselen of geschiedenis te maken heeft, te ontdekken.
Het boek heeft nu, vier weken na verschijnen, al een ongekende furore gemaakt (en dito verkoop) en daar kan ik het alleen maar mee eens zijn: dit is het belangrijkste prentenboek van het jaar, en los van verschijningsjaar of historische betekenis, is ook dit meer dan waar: Charlotte Dematons maakte een monument.
zaterdag 6 oktober 2012
DRIE VERSCHRIKKELIJKE DAGEN - Guus Kuijer (Querido)
DRIE VERSCHRIKKELIJKE DAGEN verscheen in 1976. Guus Kuijer had toen - naast drie boeken voor volwassenen - alleen nog maar MET DE POPPEN GOOIEN en EEN GAT IN DE GRENS gepubliceerd. In het boek ontmoet de vijftienjarige Jos de zeventienjarige Marion. In de ontwikkelingen van de drie daarop volgende dagen blijkt dat Jos zijn ouders opnieuw zal moeten leren kennen, dat Marion een andere visie op de liefde heeft dan Jos' vader, dat het verzinnen van een waterpaard troost kan bieden en dat een ongeluk kan leiden tot een nieuw begin.
Het grote plezier van het herlezen van dit boek schuilt in a) de taal (je wilt elke zin op je tong leggen, daar waar je hem het beste kunt proeven), in b) de onvoorspelbare plot (het boek lijkt wel 'ontdekkend' geschreven, alsof Kuijers pen de weg wist en Kuijers vingers daar dan maar achteraan bewogen), in c) de fantastische dialogen (zodra Kuijer een personage laat spreken staat dat personage op uit het papier) en in d) de brutale eigenzinnigheid van het verhaal, die niet aangetast is door de tijd, nee, niet - dus herlees dit boek óók. En vat daardoor opnieuw waarom Guus Kuijer onze grootste kinder- en jeugdboekenschrijver is.
vrijdag 5 oktober 2012
BERT EN BART EN DE ZOEN VAN DE ZOMBIE - Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer (Lemniscaat)
We kennen Bert en Bart al van de kinderboekenweek 2011. Toen waren ze de helden van het kinderboekenweekgeschenk. Nu voegen Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer daar een tweede deel aan toe. En dat tweede deel is nog mooier, want er zit nu een hard kaft omheen en de tekeningen zijn in kleur. Het is een boek met spattend plezier geworden. De moeder van de twee jongens heeft ook nu weer een zorg: de jongens lezen teveel zombiestrips. Met behulp van een excentrieke dokter (een hersenperser) probeert ze daar wat aan te doen. Dat er in de rest van het boek grote groepen zombies zullen voorkomen doet de sticker op het omslag al vermoeden: 'Bevat MEER DAN 46 zombies!'. Gelukkig is er aan het eind van het boek ook ruimte voor een klachtenrubriek.
Heerlijke vrolijkheid, een prachtig samenspel van tekst en beeld, een hoofdrol voor gein: het is fantastisch dat Bert en Bart terug zijn gekeerd.
Heerlijke vrolijkheid, een prachtig samenspel van tekst en beeld, een hoofdrol voor gein: het is fantastisch dat Bert en Bart terug zijn gekeerd.
dinsdag 2 oktober 2012
OVERSTROOMD - Eva Moraal (Lemniscaat)
Max hoort bij de Natten en Nina bij de Drogen. Zo tegenover elkaar als die twee bevolkingsgroepen moeten leven (na de Grote Overstroming), zo tegenover elkaar staan de verhalen van de een en de ander. Verteld in een actueel tegenwoordige tijd, stappen we van het ene Max-hoofdstukje naar het volgende Nina-hoofdstukje - werkelijk in álles schuilt de tegenstelling. Tot Max en Nina elkaar vinden. Hierna volgt zowel het verhaal van een liefde tegen de keer in, als een spannend thrillerachtig relaas van de oorlog tussen de twee bevolkingsgroepen, compleet met verlicht despotisme en terrorisme. Eva Moraal heeft een grote greep gedaan - en dat wérkt. Er verschijnen in Nederland zelden dit soort dystopische romans, en ook zelden zulke rijpe debuten. De spanning blijft hoog, je wil door- en doorlezen (400 bladzijden lang!) en uiteindelijk denk je: als Eva Moraal dit al kan, wat komt er dan hierna? Dit boek is een welkom aan een intrigerend schrijfster.
donderdag 27 september 2012
HET AKROPOLIS GENOOTSCHAP EN DE SLAG OM BLADZIJDE 37 - Tosca Menten (CPNB)
Het is een ongelooflijke eer om het kinderboekenweekgeschenk te mogen schrijven - en een ongelooflijke opdracht. Zóveel kinderen zullen je boek gaan lezen, je boek zal zó bekend worden en je zult er vaak aan herinnerd worden. Maar je moet het eerst nog maar eens schrijven. En leuk en fris en mooi maken. Tosca Menten kreeg dit jaar het verzoek en ze is niet gezwicht voor de verleiding een nieuw deel in haar succesvolle Dummie de Mummie-reeks in te leveren, maar een heel nieuw verhaal te verzinnen. Een goede keuze! HET AKROPOLIS GENOOTSCHAP is een vrolijk en wervelend boek, dat door grote hordes kinderen met smulgenot gelezen zal worden.
woensdag 26 september 2012
ROTMOEVIE - Marian De Smet (Moon)
Hoe houd je een jeugdroman over twee mensen met verdriet zowel spannend alsook subtiel? Marian De Smet weet dat evenwicht in ROTMOEVIE heel knap te bewaren. Ze vertelt ons over Tabby, die weggerend is van de complicaties in de verhouding met haar vriend en over Eppo, die weggerend is van alles wat hem aan zijn broer Maarten doet denken. Eppo lift en Tabby neemt hem mee. Ze besluiten samen te blijven, maar de geheimen en dat wat ze niet willen uitspreken zit vanaf het begin als gruis tussen hun gesprekken. Marian De Smet toont ons hier een groot psychologisch inzicht en daarnaast een groot doseringsvermogen. Ze weet hoe je een ontroerend jeugdboek schrijft en is daarom een enorme aanwinst. Benieuwd naar haar vorige boeken, benieuwd naar haar volgende boeken.
vrijdag 21 september 2012
MISTER ORANGE - Truus Matti (Leopold)
Dit is een boek dat ik al eerder had moeten lezen. Het lijkt me heel moeilijk om een boek te maken dat interesse opwekt voor het werk van de schilder Mondriaan en toch een echt verhaal blijft. Maar het is Truus Matti ruim gelukt. Vanaf het begin leefde ik mee met de door New York rennende Linus. Hij bezorgt groenten voor de winkel van zijn ouders, en ontmoet zo heel wat klanten. Daarbij is ook Mondriaan, wiens echte naam hij pas later leert kennen: hij noemt hem 'Mister Orange', naar de sinaasappels die Mondriaan bestelt. Maar het is ook een boek over de Tweede Wereldoorlog, omdat Linus' oudere broer Apke naar Europa vertrekt om te vechten. Matti doet ons in Linus geloven, in zijn emoties en gedachten. Op het eind van het boek heb je dan ook écht zin om... Victoy Boogie Woogie te gaan bekijken! Een zeer terechte griffelwinnaar, deze MISTER ORANGE.
donderdag 20 september 2012
JUDGEMENT DAY, MORGEN WORDT ALLES ANDERS - Vrank Post (Manteau)
Al een tijdje geleden verschenen, maar veel te weinig aandacht gekregen: JUDGEMENT DAY van Vrank Post. Laat ik het meteen zeggen: ik vond dit een formidabel boek. Het is rauw en brutaal, het is snel en confronterend, maar bovenal: het is van belang. Vrank Post deed iets heel gedurfds: hij schreef een parabel. In dit boek raken twee jongeren bij een moord betrokken, is er vreemdelingenhaat en extremisme, maar vooral is het een boek over religie. Om precies te zijn: over een samengaan van christelijke en islamitische religieuze symboliek. De boeken van Vrank Post worden graag en veel gelezen, óók op het VMBO, en dat alleen al is een grote verdienste, maar nog sterker is dat jongeren door de magische verschijning van de Marokkaanse Isa (o.a. in een fenomenale beginscène!) echt zullen zijn gaan denken over verlossing, over verantwoordelijkheid, over schuld en straf. Voeg daar de ontroerende scènes bij en je hebt belangrijke jongerenliteratuur.
DE SCHOENEN VAN DE ZEEMEERMIN - Sanne te Loo (Lemniscaat)
Hoeveel kinderen zijn verliefd op de zee? Hoeveel kinderen spartelen in hun dromen zwemmend rond? Hoeveel kinderen zouden een zeemeerminnen (of -mannen) staart willen hebben? Veel! Het 'zeeverlangen' is het onderwerp van dit nieuwe, mooie, grote prentenboek van Sanne te Loo. In sterke composities met oogstrelende kleuren toont Te Loo ons het verhaal van Ida, die weliswaar op het eind van haar vakantie afscheid moet nemen van de zee, maar daar geen genoegen mee neemt: ze zal niet rusten voor ze met haar zeemeerminnenschoenen en zeemeerminnenstaart een plek vindt die bij haar dromen past. En dan, aan het slot van het boek, is er ruimte voor alle andere kinderen met eenzelfde droom: de website www.deschoenenvandezeemeermin.nl. Mooi!
FLITS, VLIEGENDE BLIKSEM - Mirjam Oldenhave & Rick de Haas (Ploegsma)
In het tweede deel van Mirjam Oldenhave's nieuwe serie FLITS is de samenwerking met tekenaar Rick de Haas nóg intensiever. Leuk! Het boek doet nu denken aan de LEVEN VAN EEN LOSER-serie, althans, in uiterlijk. Want qua verhaal is dit zowel grappiger als intiemer. Hoofdpersoon is weer de verlegen Daan, die zich overal ongezien kan vertonen omdat toch niemand naar hem kijkt. Maar degene die door de 'ondergrondse schoolkrantbende' Flits nu echt bijgestaan moet worden is Goaltje. En het kwaad dat bestreden moet worden komt als vanouds van de schooldirecteur. Een lekker boek, zowel in tekst als in beeld!
dinsdag 18 september 2012
WIE VERJAAGT DE BOSKAT? - Russell E. Erickson (Ploegsma)
Eind jaren negentig publiceerde Uitgeverij Ploegsma een serie 'paddenboekjes' van de Amerikaanse schrijver Russell E. Erickson. De boeken waren makkelijk te lezen (zijn dus ook in vele AVI-verzamelingen terug te vinden) en vertellen de verhalen van Mort en Wart, twee samenwonende, aandoenlijke padden, en hun vrienden uit het bos. Een bijzondere rol is er voor de 'moeke' die altijd garant staat voor gemoedelijkheid en bescherming: Tante Tulia. Behalve dat we dit soort 'berichten uit een veilige wereld' niet vaak meer zien, zijn er ook maar weinig tekenaars zoals Lawrence Di Fiori, die zowel warmte als gein toevoegt. Janosch was ook zo'n (geweldige) kunstenaar en in eigen land iemand als Jenny Dalenoord. Zijn de dierenwerelden - waarin dieren mensenkleren dragen en mensengedrag vertonen - uit de mode in leesboeken (ik heb het niet over prentenboeken)? Of let ik gewoon niet goed op? Het bosdierenuniversum van Toon Tellegen - hoe geweldig ook - is toch wat meer op filosofie en taal gestoeld. Het beviel me in elk geval om dit boekje te ontdekken.
Dit boek werd vertaald door Tjalling Bos.
donderdag 13 september 2012
AAN DE KANT, IK BEN JE OMA NIET! - Bette Westera & Sylvia Weve (Gottmer)
Het is een prachtig poëziejaar. Na al sterke bundels van o.a. Jaap Robben, Ben Kuipers en Geert De Kockere is er dit flamboyant (en voorbeeldig) uitgegeven AAN DE KANT, IK BEN JE OMA NIET! Bette Westera schreef vierentwintig strak in het pak zittende verzen over oma's en opa's en hun vroegere uitvoering: onberispelijk geschreven, zonder stoplappen of struikelingen. Knap! Ook de opzet van het boek is origineel. Het is heel bijzonder hoe we in het 'eerdere' gedicht soms een nieuw beeld krijgen over de oude dames en heren uit het 'latere' gedicht. De brede decors die Sylvia Weve biedt zijn van een al even grote kracht. Favoriet: de prachtige platen bij de dames Jansen en Verbruggen.
dinsdag 11 september 2012
IK ZAL ER ZIJN - Holly Goldberg Sloan (Querido)
Van een oer-Amerikaans boek verwacht je vervoering en ontroering. En nu is er weer zo'n boek: IK ZAL ER ZIJN van Holly Goldberg Sloan. Het boek gaat over Sam en Emily, die een liefde op het eerste gezicht meemaken. Maar veel meer nog gaat het over het geboren worden in een gezin met onmogelijkheden. De gewelddadige vader van Sam en zijn jongere broer Riddle weet nog maar een ding te doen als hij de liefde van Sam en Emily ontdekt: zijn kinderen ontvoeren en wegwezen. Terwijl Emily nu juist voor de twee jongens de enige kans was om uit hun moeizame bestaan te geraken. Dit boek sleurt je mee, je wilt niet stoppen en ja, dat is nu eens écht waar, want het is een boek waarvan je wéét dat het verfilmd zal gaan worden (kan me niet anders voorstellen) en het is het schoolvoorbeeld van dat wat ze noemen: een fantastic read.
Dit boek werd vertaald door Pauline Michgelsen.
ALS IEMAND OOIT MIJN BOTJES VINDT - Jaap Robben & Benjamin Leroy (De Geus)
Bij Uitgeverij De Geus komen niet véél kinderboeken uit. Maar als ze er verschijnen, zijn ze goed. Niet in het minst omdat ze vaak van Robben & Leroy zijn. Na ZULLEN WE EEN BOS BEGINNEN? en DE ZUURTJES is ALS IEMAND OOIT MIJN BOTJES VINDT de derde samenwerking van dit wonderduo. Jaap Robben vond oude, vergeten woorden (graveeltje, cajoleer, avegaar) en schreef er een fijn lopend vers over (zeg ze maar eens hardop!) waarin het nieuw onstane dier-met-oude-naam de eigenschappen aanneemt van dat wat het woord oorspronkelijk betekende. Ingewikkeld? Helemaal niet, want de verzen zijn met evenveel plezier zonder die wetenschap te lezen. De tekeningen in kleur voegen een wereld toe. In die wereld kun je op zoek gaan naar het schuiertje dat kennismaakt met de klabak, naar de kwukel die in een moddergat valt en zo nog veel meer. Een heerlijk boek, en door de opzet en de samenwerking net even weer bijzonderder dan andere dichtbundels. Zeer boertig boek van deze twee snaphanen.
zaterdag 8 september 2012
NACHTEGAAL - Benjamin Lacombe & Sébastien Perez (Abimo)
Een prentenboek als een Franse plattelandsfilm, als een droom, als een niet-bestaande herinnering. Een groep kinderen (wonen ze in een weeshuis?) en hun leider ontdekken versjes die door een onbekend iemand op het behang geschreven staan. En ze gaan over henzelf. NACHTEGAAL levert een bijzonder verhaal, maar nog bepalender voor de sfeer zijn de prachtige prenten van Benjamin Lacombe (een grootheid in Frankrijk). Met openklapbare halve bladzijden en grote vlakken vol struik, gordijn of bloemetjesbehang levert hij het decor voor dit bijna zwevende prentenboek. De kinderen, en vooral de nachtegaaltjes, maken het helemaal áf.
dinsdag 4 september 2012
KOM HIER ROSA - Anna van Praag (Lemniscaat)
Een boek dat voor ophef kan zorgen. Omdat het over een vergaande liefde gaat, omdat het boek zeer open is en weinig schuwt. Ik kan me morele aarzelingen voorstellen, maar een feit is dat dit een geweldig intens boek is, dat door Anna van Praag met grote hartstocht, zintuiglijkheid en precisie geschreven is. Een boek over liefde én een boek over vriendschap, dat ook nog eens een prachtig decor heeft: dat van een Spaans dorpje. Dit boek moet gelezen worden en er moet over gepraat worden. Dat verdient Van Praag met haar sterke, gedurfde, hoge inzet.
zaterdag 25 augustus 2012
IK, IK! - Mirjam Oldenhave (Van Holkema & Warendorf)
Ja, de zomer is inhaalleestijd. En dit wat oudere boek (2002) van Mirjam Oldenhave lag nog te wachten. Julie, 12, woont samen met haar ietwat slordige, maar wel aardige vader Jack. Ze heeft een beste vriendin én leert een zeer behulpzame skaterjongen kennen. Die laatste twee gaan met Julia het grote plot-avontuur van dit boek aan. Het mondt uit in de onthulling van een familiegeheim, en dat doet Mirjam Oldenhave heel, heel beheerst. Daarbij blinkt ze ook in dit boek uit in zéér geloofwaardige karakters en gesprekken. In weinig details komen alle personen tot leven. Voeg daarbij de grappen die steeds op het juiste moment komen en je hebt een heerlijk, toegankelijk, maar genuanceerd verhaal.
donderdag 23 augustus 2012
IN EEN LAND HIER VER VANDAAN... - Arend van Dam & Alex de Wolf (Van Holkema & Warendorf)
Er zijn al vijf dikke boeken met voorleesverhalen van Arend van Dam en veel illustraties van Alex de Wolf. De eerste, LANG GELEDEN... werd met een Zilveren Griffel bekroond en bevat verhalen over de geschiedenis van Nederland. De andere bundels bevatten voorleesepisodes over steden en dorpen in Nederland, over Nederlandse kunstenaars en hun werk en over plaatsen in Europa. In IN EEN LAND HIER VER VANDAAN... vinden we verhalen uit de hele wereld, steeds verbonden met een monumentale plek, gebeurtenis of persoon. En dus lezen we bijvoorbeeld over de Taj Mahal, over Machu Picchu, over de piramides en over de dalai lama. De opzet is daarmee uitermate geschikt voor het thema van de komende kinderboekenweek ('diverse culturen, over de grenzen heen kijken') en dus is dit boek zéér terecht gekozen tot een van de kerntitels.
zaterdag 18 augustus 2012
BOY 7 - PASSWORD - Mirjam Mous (Van Holkema & Warendorf)
De zomer is lees-inhaaltijd. Daarom verslond ik nu pas deze twee uitstekende thrillers van Mirjam Mous. In BOY 7 (uit 2009) wordt Sam op een grasvlakte wakker zonder dat hij enig idee heeft wie hij is. In PASSWORD (uit 2012) zijn beste vrienden Mick en Jerro gewoon wat aan het chillen, als Jerro opeens bewusteloos is. Voedselvergiftiging. Maar Mick ontdekt dat er iets niet klopt.
Mirjam Mous is absoluut de jeugdthrillermeesteres. Niets in de boeken is ongeloofwaardig, aan alles is gedacht en de plot is in beide boeken zeer origineel. Het zijn boeken om in een heerlijke sessie uit te lezen - en dat is dan ook precies wat ik heb gedaan!
dinsdag 14 augustus 2012
HET HANENGEVECHT - Hans Hagen en Philip Hopman (Querido)
Onlangs werden Hans Hagens VERKOCHT en DE DANS VAN DE DRUMMERS opnieuw uitgegeven. In die reeks mooie boeken past dit nieuwe verhaal ook weer perfect. Hans Hagen brengt een ver deel van de wereld dichtbij door het verhaal van een kleine jongen of een klein meisje spannend op te schrijven. In dit geval lezen we in heldere zinnen over het hanengevecht dat Pio met zijn door hem zelf gevonden haan wil aangaan. Even beeldend is het werk van Philip Hopman. Het is weer ruimschoots genieten van de prachtige zwart-wittekeningen. Die kwaaie, robuuste hanen! Die vader op zijn motor! Dat hanengevechtenstadion! En die schitterende spread van de arena en het gevecht!
vrijdag 10 augustus 2012
MOLLIE KRIJGT EEN STAART - Tanneke Wigersma (Querido)
Vanaf een mooi, los, kleurig omslag van Philip Hopman met mooie belettering van Nanja Toebak kijkt Mollie ons aan. Een klein roodharig poesje dat zowel nieuwsgierigheid als eigenwijsheid uitstraalt. Maar Mollie is eigenlijk een dame. Of wás een dame. Anders dan Minoes van Annie M.G. Schmidt, waarin ook een verwisseling vrouw-poes voorkomt, vergeet Mollie op den duur dat ze een mens was. En die geleidelijke overgang - van vrouw naar katje - heeft Tanneke Wigersma heel mooi beschreven. Ze heeft duidelijk veel en goed naar poezen gekeken. Een warm verhaal in eenvoudige taal. Leuk!
zaterdag 4 augustus 2012
DE NEPBEESTEN VAN BASJE BERENKLAUW - Natascha Stenvert (The House of Books)
In dit vrolijke prentenboek krijgt Basje bezoek van zijn juf. De juf gedraagt zich als een echte juf: ze is welwillend geïnteresseerd in al de dieren die Basje wil laten zien. Helaas zijn ze er nét even niet. Dat het hier bijvoorbeeld een vogelspin, een wolf en een beer betreft, doet de juf in een gesprek met de moeder van Basje verzuchten dat Basje leuke dingen kan bedenken. Totdat...
Natascha Stenverts heeft een heerlijk boek gemaakt, met geinige herhalingen (rechts op de spread zien we steeds waar de wilde dieren volgens Basje naartoe zijn, maar op elke nieuwe plaat zien we óók de al opgenoemde dieren terug). En er zijn ook extra's die het boek helemaal afmaken: Basjes schutbladen bijvoorbeeld en de babbelbladzijde van het theedrinken van de juf en Basjes moeder. Heel erg leuk!
zaterdag 21 juli 2012
DE ZEEPRIDDER - Kristien In-'t-Ven & Mattias De Leeuw (Lannoo)
In de Lannooreeks voor beginnende lezers verschenen al heel wat geweldige boeken, te denken valt aan de serie rond Wolf en Hond, van Sylvia Vanden Heede en Marije Tolman, de boeken van Evelien De Vlieger en Noëlle Smit over Job en de duif, JEE JEE JEE van Riet Wille en Merel Eyckerman en het bijzondere versjesboek EEN VINK ZEGT SUS van Geert De Kockere en Geert Vervaeke. Maar ook DE ZEEPRIDDER is een mooie toevoeging. Bij een vrolijk buitelend verhaal van Kristien In-'t-Ven (over een ridder die graag schoon blijft en in een viesmakend gevecht met een draak wordt gelokt) strooit Mattias De Leeuw met heerlijke tekeningen. Het is genieten van zijn dansers en zijn smid, van zijn harnassen en paarden en van de spreads die swingen van kleur en raak zijn in hun precisie. Eerste-leesrijkdom.
ALS HONDEN HUILEN - Markus Zusak (The House of Books)
Hoe een jongen zonder enige vorm van zelfwaardering langzaam de weg vindt naar de mensen om hem heen. Zusak schreef vóór zijn beroemde DE BOEKENDIEF deze ontroerende roman (plus twee eerdere, totaal los te lezen delen over hetzelfde gezin die in Nederland verschenen bij Sjaloom en inmiddels zo goed als onvindbaar zijn). Het is zo'n boek waarbij je na het omslaan van elke pagina hoopt dat de schrijver de hoofdpersoon niets aan zal doen, omdat je hem alle geluk gunt. In een mooie vorm (het boek is grotendeels geschreven in de vertellende ik-vorm, maar wordt afgewisseld met korte flarden poëtisch proza die de jongen over wie dit boek gaat schrijft) trekt dit boek je moeizaam het leven van Cameron Wolfe en zijn broers en zus, vader en moeder in. Een van de beste, gloeiendste, warmste kleine Young Adult romans die ik las. Kandidaat - wat mij betreft - voor de Dioraphte Jongeren Literatuur Prijs.
Dit boek werd vertaald door Eefje Bosch.
Dit boek werd vertaald door Eefje Bosch.
donderdag 19 juli 2012
SNIPPERS - Ben Kuipers & Yvonne Jagtenberg (Zwijsen)
Schrijver Ben Kuipers overleed vorig jaar, halverwege het ontstaansproces van SNIPPERS. Het is triest dat hij dit schitterende boek niet meer heeft kunnen zien, want het is op alle fronten bijzonder. Ten eerste omdat het een dichtbundel voor heel jonge kinderen is, met... haiku's. Een naar de mening van velen onmogelijke vorm, maar Kuipers wist er prachtige, heldere poëzie van te maken, met als onderwerp de belevenissen van zijn kleinkinderen Sverre en Isabel. Voorbeelden? Jas dicht, vindt mama./Maar de jas is van Sverre/en hij vindt van niet. Of: Die arm doet ook pijn/als Sverre naar oma gaat./De pijn blijft niet thuis. Maar de grootste flonkering in dit boek komt van de tekeningen van Yvonne Jagtenberg. In korte, rake plaatjes legt ze ons een hele kinderwereld voor. Hoe ze in één plaatje de opvliegende blijheid laat zien als zijn moeder thuiskomt... Hoe ze de twee kinderen naast elkaar tekent, beiden bordurend, en het grote zusje duidelijk verveeld met wat haar broertje nog niet kan... Alles is raak, alles is anders, soms zijn de tekeningen los, soms in kaders - Yvonne Jagtenberg heeft van dit boek een fantastische bundel gemaakt.
woensdag 18 juli 2012
GEWOON GEK - Ingrid & Dieter Schubert (Lemniscaat)
Een nieuw prentenboek van Ingrid en Dieter Schubert: dat is altijd een fijne gebeurtenis. In hun recentste boek staan veertien prachtige spreads waarop een bonte stoet dieren steeds een tegenstelling uitbeeldt. Van groot/klein tot ruzie/goedmaken en wakker/slapen. Er is - behalve de twee tegenstellingswoorden - geen tekst, maar wél genoeg verhaal! Op elk blad zijn wel twintig verhaaltjes aan te wijzen en als dat gedaan is kan overal in het boek het doktersmuisje nog worden gezocht. De mooiste plaat is die over samen/alleen. Waar een eenzaam pandabeertje slechts het gezelschap van twee bamboestokken heeft maken alle andere dieren een onmogelijke evenwichtsstapeling met elkaar. Hier zouden op alle scholen posters van moeten hangen - zodat iedere kleuter wanneer hij of zij maar wil, weg kan dromen in de heerlijke Schubertwereld.
zondag 15 juli 2012
VUURWERK IN MIJN HOOFD - Roland Colastica (Leopold)
Als er één boek is dat aanbevelenswaardig past in het thema van de komende kinderboekenweek (HALLO WERELD, diverse culturen), dan is het VUURWERK IN MIJN HOOFD wel. Want wie dit boek leest wordt ondergedompeld in de sites, de geuren en sociale achtergronden van hedendaags Curaçao. Dat we daarnaast ook een spannend verhaal meekrijgen, over Jurcell die in een bende belandt en leert nadenken over blank en zwart, over vriendschap en liefde, over geesten en harde werkelijkheid, is misschien nog wel mooier. Fijn boek.
zondag 8 juli 2012
BIRDIE - Laure Van Den Broeck (Lannoo)
Een paar jaar geleden zweefde ze de jeugdliteratuur binnen met de prachtige roman DE ZEVENTIENDE ZOMER VAN MAURICE HAMSTER: Laure Van Den Broeck. Nu is er Het Tweede Boek - en wat voor een. BIRDIE is een dik, diep, ruim en soms geheimzinnig verhaal waarin Van Den Broeck haar zeer grote talent bevestigt en uitbouwt. We volgen niet alleen Birdie, die stil en teruggetrokken in zichzelf nu al een paar jaar de dood van haar vader probeert te verwerken, maar ook haar moeder, haar tante en de jongen die gek op Birdie is: Cassius. Ze drijven door het leven, en wij drijven door de precieze pen van Van Den Broeck met hen mee. In de traditie van Aidan Chambers is dit een intuïtieve, uitbottende roman geworden, waardoor we nooit meer om deze belangrijke schrijfster heen zullen kunnen.
HOE ANGST KLINKT - Hans Hagen (Querido)
Zo zelden komen er nog maar dichtbundels uit, maar deze uitgave van Hans Hagen stáát. Met een prachtig omslag van Steef Liefting en een mooi formaat en dito uitvoering krijgen kopers een kleinood. De gedichten zijn zeer gevarieerd. Van taalspel en taalgrapjes tot een aangrijpend lang gedicht over een ongeluk met een paard. Het mooiste gedicht ('zichzelf') spiegelt ons een niet meer te vergeten beeld voor van de hond Wooley die uit een plas drinkt. Van zoiets alledaags een glinsterend minifilmpje maken: Hans Hagen kan het.
donderdag 5 juli 2012
RIDDER ZONDER HART - Cornelia Funke (Querido)
Er zijn veel Cornelia-Funke-titels in Nederland uitgebracht, en dit is een van de betere. Jon wordt door zijn moeder en stiefvader naar een kostschool gestuurd (tot zover een bekend uitgangspunt), maar die kostschool blijkt niet zo vreselijk als Jon denkt (en dat is al origineler) - alleen staan er al in een van de eerste nachten vier ridders aan zijn raam. Geestridders. Vijandige geestridders. Op dat punt vertrekt een spannend en bij vlagen humoristisch verhaal, waarbij de beelden én de personages goed zijn uitgewerkt. Daarbij licht dit boek op door de spannende cover en vooral door de geweldig lezende vertaling.
zondag 1 juli 2012
HET UUR VAN DE WAARHEID - Edward Hogan (Moon)
In deze spannende jeugdroman - met fantasy-spook-element - gaat het over Daniel, die met overgewicht en een schuldgevoel wat betreft de scheiding van zijn ouders kampt én over Lexy, die als zestienjarige verkracht en vermoord is, maar sindsdien in een tijdlus terecht is gekomen, omdat het gebeurde in het uur waarop de wintertijd ingaat en dus de klok terug wordt gezet. Voeg daar nog eens de setting bij: een sportvakantieterrein, en mooie passages over zwemmen en reiki, en je hebt een vrij originele genreroman. Probleem bij dit soort boeken is vaak dat de schrijver vergeet de hoofdpersoon echt leven in te blazen, en dat is Edward Hogan in dit geval juist wél gelukt.
HET UUR VAN DE WAARHEID werd vertaald door Merel Leene.
donderdag 28 juni 2012
HOE WORD IK EEN KOPPELAAR? (IN 330 EENVOUDIGE STAPJES) DOOR IZZYLOVE - Manon Sikkel (Moon)
Na jaren van kinderjuryprijzen voor Francine Oomen was het dit jaar Manon Sikkels laatste IzzyLove boek dat de meeste stemmen kreeg in de oudste categorie. En ik moet me schamen. Ik had nog geen enkel IzzyLove boek gelezen, heb dat nu wel gedaan, en: wat een leuk boek! Isa is met haar vrienden Cato en Jules gestrand op een parkeerplaats, op weg naar een droomvakantie. Haar rest niets meer dan haar roeping uit te voeren: die van koppelaarster. Dat loopt natuurlijk heel anders dan ze verwacht. Maar het plezier van dit boek zit 'm in de details. Het is níét van dik hout, het is níét naar-populair, het is níét ongenuanceerd (vaak onterechte vooroordelen bij publieksboeken). Uiteraard is IzzyLove familie van de Hoe Overleef Ik-boeken van Francine Oomen, maar dan wel eigenzinnige familie. Isa is een meisje om leuk te vinden en Manon Sikkel is een schrijfster om te blijven volgen.
dinsdag 26 juni 2012
DE KAR VAN DE KONING - Leo Timmers (Querido)
Een kartonboek van Leo Timmers, dat is altijd bijzonder. Maar deze DE KAR VAN DE KONING hoort weer bij zijn bovenste stapeltje bijzondere boeken. De koning heeft een nieuwe auto gekocht, en goed dan, zijn vrienden mogen er ook een stukje in rijden. Maar hij wil al snel het stuur weer terug, want de een gaat te hoog, de ander door het water en een derde de steile berg op. Timmers heeft de voorstellingen (in vergelijking tot bijvoorbeeld MENEER RENE of BOEM!) dit keer redelijk geconcentreerd gehouden, maar ze zijn toch weer rijk in hun kleuren en hun verfijning. Het is een boek geworden om aan elke kleuter cadeau te doen - en dan krijgen ze er ook die fantastische vormgeving van Maarten Deckers bij!
CALDER, DE DRAAD VAN ALEXANDER - Sieb Posthuma (Leopold)
In een nieuw prentenboek-over-een-kunstenaar uit de mooie reeks van Uitgeverij Leopold tekent en schrijft Sieb Posthuma over Alaxander Calder. Het is een fantastisch boek geworden. Het verhaalt van Alexanders fascinatie voor draadfiguren en hoe die evolueert naar het ontstaan van zijn Mobile. Wat we zien op de pagina's doet ons duizelen. Van mooi ingehouden draadtekeningen tot exuberante composities, omgeven door het Alexanderfiguurtje én de elementair gekleurde figuren die we later in de mobile terugzien: Posthuma heeft een geweldig kijkboek gemaakt. Het contrast van de inktlijnen met de kleurvlakken is altijd spannend, er zit humor in de houdingen van Alexander als hij zijn net gemaakte constructies bekijkt, het is licht en toch instructief, kortom: een van de mooiste boeken uit de Leopoldserie. Oogstrelend.