zaterdag 2 april 2016

BLOMMETJES - Jon Arno Lawson & Sydney Smith (Karmijn)

Blommetjes is de vertaling van het in Amerika bij Groundwood Books uitgegeven Sidewalk flowers, een prentenboek dat bekroond werd met de Governor General's Literary Award for Children's Illustrated Books, en dat opgenomen werd in de top tien van beste prentenboeken van vorig jaar, samengesteld door The New York Times. Uitgeverij Karmijn zag al snel de schoonheid en brengt een Nederlandse versie op de markt. Jon Arno Lawson bedacht het verhaal - ook al staan er geen woorden in deze uitgave - en tekenaar Sydney Smith maakte er een prachtig, prachtig prentenboek van.
De hoofdpersoon is een meisje in een rood jakje dat met haar vader door de stad loopt. Onderweg heeft zij oog voor het kleine, het schuchtere, het gewoon-bijzondere. Ze plukt onkruidbloemetjes. In het begin van het boek groeit haar boeketje, en verderop in het boek slinkt het weer, omdat ze haar bloemetjes een ontroerende bestemming geeft: ze zijn voor een dood vogeltje, voor een slapende meneer, voor een hond die aan een lijn voor een winkel zit te wachten.
De platen zijn prachtig van perspectief. Soms zien we scènes van schuin bovenaf, soms van de zijkant, soms wordt er ingezoomd, soms zijn er drie episodes op één bladzijde: het boek loopt over van de visuele rijkdom. Smith gaat heel effectief met kleur om: niet alles is gekleurd, maar wat gekleurd is, licht daarom even warm op als het onderwerp van dit boek: aandacht. Rust. Vriendelijkheid. Een schitterende klassieker.