vrijdag 1 april 2016

ROND VIERKANT VIERKANT ROND - Ted van Lieshout (Leopold)

Er komen betere tijden aan voor de kinderpoëzie en ik vermoed dat dat voor een groot deel op het conto van Ted van Lieshout te schrijven is. Zo beheert hij het nieuwe online tijdschrift Pretpark Poëzie, waarvan nu twee edities beschikbaar zijn. Er staan de komende maanden meer dichtbundels gepland dan de afgelopen twee jaar, en gedeeltelijk zal dat ook door Van Lieshouts niet-aflatende aandacht en steun komen. En de meest manifeste promotie is echter zijn eigen Rond vierkant vierkant rond, dat terecht voor zowel de Woutertje Pieterse Prijs als de Gouden Poëziemedaille genomineerd is.
In dit boek vinden we vooral de beeldsonnetten terug, in wat zowel een bloemlezing is als een overzicht van wat het project teweegbracht (bij scholen bijvoorbeeld). Maar ook de blokgedichten zijn terug. En het leuke van dit boek is dat je, als je het van links naar rechts doorneemt, op een leuke associatieve reis wordt meegenomen langs alles wat tot Van Lieshouts poëtische universum behoort. Zowel zijn makerskant als zijn meesterskant komen tot hun recht - en met de 'meesterskant' bedoel ik de 'educatieve' kant van dit boek. Het is namelijk óók een cursus dichten, een beetje in het spoor van Willem Wilmink.
Een aparte vermelding verdient de prachtige vormgeving. Door de strakke greep die Van Lieshout houdt op hoe zijn informatie gepresenteerd wordt, raken we nergens de weg kwijt, wordt dat wat belangrijk is benadrukt en ziet het geheel er zo aanlokkelijk uit dat je graag meerdere keren wilt lezen en kijken.