
dinsdag 28 juni 2016
TIMO EN DE OPPASNINJA - Lisa Boersen (Gottmer)

Labels:
Edwin Rhemrev,
gottmer,
lisa boersen
zaterdag 25 juni 2016
DE WONDERLINGEN - Brian Selznick (Lannoo)

Net als HUGO is het boek een hybride vorm van 'gewone' roman en graphic novel. Eerst krijgen we namelijk een groot fenomenaal getekend deel, waarin we kennismaken met allerlei ouders en zonen uit de familie Wonderling. Het opent in de achttiende eeuw met een scheepsramp en eindigt met een verwoestende brand in een Londens theater.
Daarna begint het geschreven verhaal, waarin de jonge Joseph in 1990 wegloopt en bij zijn excentrieke oom terechtkomt. Die blijkt een herenhuis vol nostalgie te runnen: overal zijn sporen van de diverse familieleden van de Wonderling-familie. Maar er is ook weemoed en onmogelijkheid. Met behulp van trouwe vrienden komt Joseph langzaam achter de waarheid van zijn ooms verdriet - dat met liefde en ziekte te maken heeft, het verhaal speelt niet voor niets in de vroege negentiger jaren. Het laatste deel brengt dan weer op magistrale wijze in beeld hoe het er in de latere jaren aan toegaat.
DE WONDERLINGEN is nog geslaagder dan HUGO, omdat Selznick het boek niet alleen op een waargebeurd verhaal baseerde, maar ook omdat zijn prachtige grijze tekeningen suggestief en emotioneel zijn, en omdat de vertelling weliswaar doortrokken is van Shakespeare, Keats en Dickens, maar toch ook helemaal van nu, of eerder: tijdloos, is.
Een klassieker dus, die je vele, vele kinderen gunt.
Dit boek werd superieur vertaald door Aleid van Eekelen-Benders.
zondag 19 juni 2016
ANDERS - Andreas Steinhöfel (Hoogland & Van Klaveren)
In Duitsland verscheen ANDERS bij de nieuwe uitgeverij Königskinder, die zich richt op boeken die zowel door jongeren als door veel oudere volwassenen gelezen kunnen worden, en dat geeft al aan wat voor boek ANDERS is. Met hoge literaire inzet sleept Steinhöfel je dit hogelijk intrigerende boek binnen. Hij benadert de hoofdpersoon (Felix, die nadat hij zijn geheugen kwijtgeraakt is 'Anders' wil heten) via een mozaïek aan bijpersonen: de juf, een oudere man die even buiten het dorp woont, de nieuwsgierige overbuurvrouw, een vriendje, en natuurlijk zijn vader en moeder. Zo leggen we Anders' verhaal aaneen en komt langzaam terug wie hij was, wat hij deed vlak voor hij het ongeluk kreeg waardoor hij wel iemand anders móést worden. Een heel, heel spannend boek, en niet alleen door de plot. Het boek voegt zich in het rijtje van Steinhöfels beste boeken, waarin MIDDEN IN DE WINTERNACHT en vooral HET MIDDEN VAN DE WERELD al staan. Een extra compliment voor de heerlijk lezende vertaling van een van de besten die we hebben: Tjalling Bos.
Dit boek werd vertaald door Tjalling Bos en bevat tekeningen van Peter Schössow.
Dit boek werd vertaald door Tjalling Bos en bevat tekeningen van Peter Schössow.
NIETS GEBEURD - Mark Janssen (Lemniscaat)

De prachtige (en grappige) truc die Janssen voor dit boek gevonden heeft gaat over proporties, en vervolgens zien we werkelijk schitterende tijgers, walvissen (hoe mooi werkt zijn 'uitvloei'-techniek op deze pagina!), leeuwen, reuzenvogels en olifanten. En in een ontroerende laatste plaat geeft Janssen het verhaal opnieuw een mooie zwiep.
NIETS GEBEURD doet een duidelijke gooi naar Prentenboek van het Jaar.
Labels:
lemniscaat,
mark janssen,
prentenboek
GRRRRR! - Rob Biddulph (Gottmer)

Dit boek werd vertaald door Bette Westera.
Labels:
bette westera,
gottmer,
prentenboek,
Rob Biddulph
Abonneren op:
Posts (Atom)