dinsdag 26 juni 2012

RIDDER FLORIAN MAAKT VRIENDEN - Marjet Huiberts & Philip Hopman (Gottmer) ** EN HOE KOMT TOCH EEN OLIFANT AAN AL DIE KILO'S GRIJS? - Elle van Lieshout & Erik van Os & Alice Hoogstad (Lemniscaat)

Twee fijne prentenboeken. In RIDDER FLORIAN MAAKT VRIENDEN, het vervolg op RIDDER FLORIAN moet Ridder Florian de Bange weer een aantal gevreesde tegenstanders onder ogen zien. Gelukkig valt elk avontuur prettig anders uit dan Florian verwacht, en aan het einde is er zelfs een flinke hoeveelheid nieuwe vriendschap voor hem in zicht. Marjet Huiberts teksten op rijm lezen heerlijk en de bonte tekeningen van Philip Hopman nodigen uit tot kijken en weer kijken. 

De hoofdrol in EN HOE KOMT TOCH EEN OLIFANT AAN AL DIE KILO'S GRIJS? is ook voor de tekenaar. Voor Alice Hoogstad in dit geval. Wat een feest heeft ze van dit boek gemaakt! In het vrolijke gedicht van Elle van Lieshout en Erik van Os gaat Polle met zijn opa naar de dierentuin en stelt eindeloze vragen over het ontstaan van het uiterlijk van de dieren. Hoogstad geeft het antwoord: de olifant werd door een metselaar in elkaar gebaksteend, de leeuw gaat naar de wufte kapper, de flamingo's leren hun krullen van een balletjuf. In haar brede platen is van alles te zien, een buitelende wereld, met verwijzingen naar de kunst, naar de middenstand, naar van alles en nog wat. In kaders aan de rand van de platen zien we zelfs nog méér.