dinsdag 7 september 2021

HET MEISJE MET DE LUIDENDE STEM - Abi Daré (Signatuur)

Dit boek komt officieel uit als boek voor volwassenen, maar kan evengoed door veel jongeren gelezen worden - en dat zou ook heel fijn zijn, omdat het een opmerkelijke sterke, montere stem van een zwart veertienjarig meisje laat horen. Adunni groeit op in een klein Nigeriaans dorpje, waar elke toekomst vastligt, speciaal voor meisjes uit gezinnen zonder veel bezittingen. Adunni's moeder is overleden, maar Adunni heeft haar wens tot scholing van haar geërfd: Adunni wil niets liever dan leren. Maar haar vader huwelijkt haar, gedeeltelijk uit nood, uit aan een oude taxichauffeur, van wie Adunni de derde vrouw moet worden. Niks educatie. Niks vooruitkomen. Niks een 'meisje met een luidende stem' worden.

Het meisje met de luidende stem is het verhaal van een maatschappelijke ontsnapping, maar het is vooral een boek dat sprankelt van taal. Adunni is de vertelstem, en haar Engels is nog niet helemaal ontwikkeld. Maar ze heeft zoveel flair en doorzettingsvermogen, dat ze haar verhaal verrijkt met de een na de andere prachtige vondst: 'als de zon omlaagklimt uit de hemel en zich diep in de scheur van de nacht verstopt' en 'soms, zoals vandaag, klimt het verdriet mijn hart uit en steekt zijn tong in mijn gezicht'.

Het boek is spannend, je wilt steeds maar doorlezen, maar dus ook speels van taal, en doortrokken van een zin tot overleven die heel inspirerend is. Schrijfster Abi Daré groeide op in Nigeria, studeerde rechten en schreef met dit boek haar debuutroman. Een groot extra argument om dit boek te lezen is de vertaling van Arjaan en Thijs van Nimwegen. Omdat Adunni soms haar eigen grammatica en zinsbouw hanteert, moesten zij dat om zien te zetten in een Nederlands equivalent. Dat is schitterend gelukt, en heel mooi is ook dat de vertalers in een nawoord rekenschap geven van wat ze deden. 

390 bladzijden, leeftijd: 14+. Koop dit boek bij je lokale boekhandel, of bestel het hier