De hele dag denken: wanneer kan ik verder lezen? Te laat gaan slapen omdat je de bladzijden niet achter wilt laten. Bij het ontbijt broodkruimels tussen de bladzijden vandaan vegen. De tv uit laten, want: Todd en Viola.
Dat doen ze dus met je, die twee hoofdpersonen uit Patrick Ness' CHAOS-trilogie. 2013 is het Nederlandse jaar van deze schrijver geweest. Hij bestormde ons taalgebied met vier boeken tegelijk en ze horen allemaal bij het topje van de internationale jeugdliteratuur. Zijn drie delen van de CHAOS-serie (in het Engels heet de serie CHAOS WALKING) en zijn ZEVEN MINUTEN NA MIDDERNACHT (in het Engels A MONSTER CALLS) - ze vermaken, ja, dat zeker. Maar ze doen veel meer dan dat. Ze zijn van belang voor wie ze leest. Je gaat genuanceerder over de wereld denken. Je wordt bemoedigd in je eigen strijd. En je leert dat liefde niet gemakkelijk, maar altijd de moeite waard en dus het enige is.
In dit derde deel van de trilogie leren we alle uithoeken van het oorlog voeren kennen. De strijd op het verre gebiedsdeel waar het verhaal zich afspeelt spitst zich toe op drie volwassenen die meer dan afhankelijk blijken van drie jongeren. De jongeren zijn net zo in de war en boos als de anderen, maar ze zijn ook eerlijker en meer bereid tot het inzien van hun fouten. Het levert een zeer spannend verhaal op, maar ook de taal sprankelt weer. De korte hoofdstukjes, vanuit verschillende gezichtspunten, doen wat ze moeten doen: je kolkend meevoeren naar een schetterende finale, waarin evenveel wanhoop als hoop zit gemengd.
Kortom: de CHAOS-trilogie hoort bij de beste internationale boeken voor jongeren die ik ooit
gelezen heb. DE GEBROEDERS LEEUWENHART, DE GVR, HARRY POTTER: in dat rijtje.
De vertaling van Ineke Lenting moet ook nu weer geprezen worden. Voorbeeldig & briljant.