zondag 30 mei 2021

STORK - Koos Meinderts & Annette Fienieg (Hoogland & Van Klaveren) - IK VLIEG! MET DIEREN IN DE LUCHT - Kim Veenman (Lemniscaat)


Twee prentenboeken waarin gevlogen wordt - en de eerste is het nieuwe boek van Koos Meinderts en Annette Fienieg, een boek dat ze misschien wel licht gniffelend hebben gemaakt. Het is na de Grote Ramp, waarin iedereen binnen moest blijven, behoorlijk druk bij de ooievaarscentrale, en dus moet de oude, al gepensioneerde Stork een kindje bezorgen. Ten eerste: zou dit het eerste prentenboek zijn waarin gerefereerd wordt aan de COVID19-samenleving die we beleefd hebben? Ten tweede: natúúrlijk weet de oude Stork niet meer precies waar het kindje naartoe moest, en dus zien we hem adressant na adressant langsgaan, totdat hij helemaal aan het eind van het boek het juiste huis gevonden heeft. De gniffeling zit 'm dan in al die mensen bij wie Stork verkeerd aan komt vliegen. Mevrouw De Hondt houdt alleen van poezen, de familie Suurmondt houdt niet van kinderen, de familie Knijnenberg heeft er al veel te veel. Subtiel (of niet zo subtiel) spel met namen en woorden, en dan de fijne kleuren en vormen van Fienieg: dit is gewoon een lekker prentenboek. Mooie cover ook, waarop we een aspect van Fieniegs tekenwerk waar ze in uitblinkt al aangekondigd zien, namelijk: architectuur, huizengroepjes, gebouwen in verschillende pasteltinten. In het boek zien we die - naast vele andere details - gelukkig ook op vrijwel elke spread terug. 

Kim Veenman studeerde biologie, en dat is terug te zien in Ik vlieg! dat een mooie kruising tussen prentenboek en non-fictiewerk is geworden. Het onderwerp is fascinerend: hoe zou het zijn als we zouden kunnen vliegen als vogels en andere vliegende dieren (zoals de vliegende vis, het vliegend draakje of de vliegende slang)? Kim Veenman laat het de kijkende kinderen van bovenaf zien. Het is heel spannend om te ontdekken wat een koolmeesje waarschijnlijk ziet, of een condor, of een libelle of een hommel. De keuze van de dieren is interessant en de toelichting achterin het boek maakt het helemaal af. Leuk debuut!

Beide boeken: 32 bladzijden, leeftijd: 5+. Koop deze boeken bij je lokale boekhandel of hier (Stork) of hier (Ik vlieg!).