woensdag 19 januari 2022

CATFISH BLUES - Sara Lövestam (Querido Glow)

Ik verkeer in de gelukkige positie dat ik mee mag denken over de titels die uitkomen in de imprint Querido Glow (boeken met LHBTQIA+hoofdpersonen). Maar soms is er een boek dat op basis van blije buitenlandse recensies aangekocht wordt en dat ik pas lees als de vertaling uitkomt. Dat is het geval met Catfish Blues van Sara Lövestam. Eerder kwam binnen Glow al haar jeugdroman Als vuur uit, een prachtig boek over een zomerliefde tussen twee meisjes. Maar nu las ik vannacht - ik kon niet stoppen - haar nieuwe jeugdboek uit en ik ben zó enthousiast!

De hoofdpersoon is de veertienjarige Texas, die 'pan' is (panseksueel), zoals hij zelf zegt, maar hij heeft nog nooit iemand gezoend. Hij is wel onhoudbaar verliefd: op zijn (hetero-)klasgenoot André, die veel te populair en veel te stoer voor hem is - alweer, volgens Texas zelf. En dan bedenkt Texas een manier om in contact met André te komen, namelijk, door zich op Instagram voor te doen als Amy. Texas wordt de catfisher en André de gecatfishte. Wat volgt is een boek met een héérlijk plot, wat bij een opzet zoals hierboven geschreven niet makkelijk is, omdat je als lezer denkt dat het maar één kant op kan gaan, en Lövestam je verschillende keren toch verrast. 

Maar het echte genot van dit werk van Lövestam bestaat uit wel drie elementen. Ten eerste: de leesbaarheid. Je vliegt door het boek, met name ook door de Insta-gesprekken die er tussen het verhaal staan. Ten tweede: haar humor. Op meerdere momenten schiet je in dit boek in de lach, en hoewel het boek ernst en grote tobberige vragen niet uit de weg gaat, blijf je altijd optimistisch en zou je zelfs kunnen zeggen dat het een feel-goodboek is. En tenslotte: haar stijl. Op een onnadrukkelijke manier is die heel imposant. Dat heeft te maken met een mix van helderheid en toegankelijkheid.

Dit boek van nú is tegelijkertijd van alle tijden, omdat het over moedig zijn gaat, over eerlijkheid en over het fikkende verlangen dat je daden stuurt. Oftewel: LHBTQIA+ of niet - lees Catfish Blues.

224 pagina's, leeftijd: 13+. Koop dit boek bij je lokale boekhandel of bestel het hier. Dit boek werd heel prettig en goed vertaald door Femke Muller.