zondag 5 juni 2022

MOT EN DE METAALVISSERS - Sanne Rooseboom (met tekeningen van Sophie Pluim, Van Goor)

Na twee vrolijke, populaire en soepel geschreven series (Jippie! en Het ministerie van oplossingen) is er de eerste stand alone van Sanne Rooseboom, Mot en de metaalvissers. Het is een lekker dik boek, dat een onderdompelend verhaal belooft én levert. Hoofdpersoon is Mot, die eigenlijk Vlinder heet, maar zich bij de naam Mot meer thuisvoelt. Haar moeder is in alle opzichten anders dan zijzelf, maar Mot gaat er zelf op uit en ontdekt op een dag de magneetvissers die langs het kanaal staan. Ze noemt ze metaalvissers, en haalt zelf ook een magneet om dat wat er aan ijzer en metaal op de bodem van het water ligt op te gaan halen. Het is vrijwel meteen raak: ze haalt een complete duikboot voor één persoon naar boven.

Die vondst is de start van een rijk verhaal, want vanaf daar krijgen we duistere machthebbers en duistere tunnels, maar ook opdrachten waar je moed voor nodig hebt en nieuwe vriendschappen-voor-het-leven. Het is heerlijk lezen over Roosebooms heelalletje, dat - zoals in elk goed fantasyboek - door de onderliggende thema's toch allerlei verbanden heeft met onze wereld. En passent lezen we over hoe macht werkt, als contrast met een samenleving waarin er voor iedereen plaats is, en (mooie lijn in het verhaal) hoe Mot en haar moeder elkaar beter leren te begrijpen. Ook leuk: de technische aspecten van de magneten en de duikboottechniek die nergens vermeden worden, maar ook nergens te moeilijk aandoen.

Complimenten voor hoe uitgeverij Van Goor dit boek het licht heeft doen zien. De bladzijden zijn van een fijne, ouderwets aandoende papiersoort en de ruime tekeningen van Sophie Pluim vervoeren de lezer op sterke wijze mee naar dit universum. Met roestbruin als steunkleur doen ze tijdloos aan, en ze doen zelfs denken aan het grootse werk van tekenaars als Tonke Dragt (zoals ze die bij haar eigen boeken maakte) en vooral ook Babs van Wely. Mot en de metaalvissers is nu al een van de bijzonderste boeken van 2022.

 336 pagina's, leeftijd: 10+. Koop of bestel dit boek bij je lokale boekhandel, of anders hier.