zondag 29 mei 2022

DE JONGEN DIE VAN DE KLIF SPRONG EN ZACHT TERECHTKWAM - Stefan Raatgever (Luitingh-Sijthoff)

Mooie titel, mooie cover: dit boek van debutant Stefan Raatgever (nou ja, debutant, hij is al sinds jaar en dag vooraanstaand popjournalist) maakt al voor het lezen nieuwsgierig. Het verhaal wordt verteld vanuit de negentienjarige Alec, die denkt en denkt en denkt en denkt. Hij is onderdeel van een leuk groepje vrienden, maar de vraag is of ze hem wel echt kennen. Op zich is dat niet vreemd, want Alec laat zich ook niet makkelijk kennen. Hij gaat mee in de verwachtingen die de andere jongens van hem hebben op het gebied van meisjes veroveren.

Maar dan komt de halfzweedse Björn opeens in zijn leven. Björn brengt een bepaalde losheid met zich mee, een andere kijk op werken, leren en zijn. Alec en hij worden direct vrienden. Al vrij snel is er, naast de geestelijke aantrekking, ook de fysieke. Raatgever vertelt in dit boek zoals Alec is: formulerend, filosoferend, een beetje hoogdravend soms, zoals VWO-ers voor hun eindexamen kunnen zijn, en dan weer radicaal eerlijk. Het boek cirkelt prachtig naar het moment dat er inderdaad van een klif gesprongen moet worden, met Stockholm als decor. 

Het is Raatgever gelukt om in deze fijne coming-of-ageroman steeds dichter bij de echte Alec te komen, met fijne scènes en een sterke ontknoping. Met muzikale begeleiding (de auteur is niet voor niets popjournalist), omdat elk hoofdstuk met een vooruitwijzend tekstfragment uit een popsong begint, er zijn quotes van Bowie tot Parton, van Anita Meyer tot Springsteen. En er is natuurlijk de voor dit boek meest betekenisvolle, die uit het allermooiste liedje van ABBA: 'It's funny, but I had no sense of living without aim - the day before you came.'

220 pagina's, leeftijd: 15+. Koop of bestel dit boek bij je lokale boekhandel, of anders hier.