dinsdag 31 mei 2022

WAAR DIENT HET VOOR? - José Maria Vieira Mendes & Madalena Matoso (Tiptoe Print)

Er zijn niet veel prentenboeken die beginnen met de zin: 'Voor we beginnen: heeft er iemand een vraag?' Waar dient het voor? doet dat wel en zet daarmee de toon: dit wordt een origineel boek. Behalve de eerste zinnen vallen ook meteen de strakke, kleurrijke vormen op, die op de pagina's staan als een collage van geschilderde, uitgeknipte en tot een perfecte compositie geschoven beelden. Die stijl doet een beetje denken aan het werk van Yvonne Jagtenberg, maar ook aan prentenboeken zoals die in de jaren zestig en zeventig in landen als Tsjechië en Polen werden gemaakt. Sterk én vertrouwd.

Wat volgt is een langzaam, in stapjes, opgebouwd, licht filosofisch onderzoek naar het begrip 'functionaliteit'. Dat klinkt ingewikkeld, maar de vragen zijn op kindermaat en regelmatig wordt er gecheckt of we het begrepen hebben. En of er nog vragen zijn. Uniek boek!

Dit boek werd vertaald door Annelies Beck, het heeft 64 pagina's en is voor ongeveer 8+. Bestel of koop het bij je lokale boekhandel, of anders: hier