zondag 7 december 2014

ZAC & MIA - A.J. Betts (Blossom Books) - IK + EARL + DE STERVENDE RACHEL - Jesse Andrews (Pimento)


Twee boeken waarin een jongere te maken krijgt met een andere jongere die kanker heeft. En in beide boeken een prachtig portret van een onverwachte vriendschap.

In ZAC & MIA ligt Zac in het ziekenhuis en leert, omdat ze naast hem ligt, de stuurse Mia kennen. De hoofdstukken worden om en om vanuit Zac of Mia verteld, en al snel wil je door- en doorlezen. dat komt door de intrigerende verhaallijn, door de onverwachte bochten in het verhaal, en vooral door de warmte waarmee A.J. Betts deze twee sterke jongeren tekent.

Greg, 17, uit IK +EARL + DE STERVENDE RACHEL, is een onvergelijkelijke hoofdpersoon. Niet mooi, niet per se nobel, en toch moet juist hij het moreel van de aan kanker stervende Rachel hoog zien te houden. Schrijver Jesse Andrews heeft iets onverwachts gedaan: hij knoopt niet op een vioolmuziek-achtige manier alle verhaallijnen aan elkaar, en speelt op een vrijmoedige wijze met humor. Daarmee wordt dit boek een boek waarin je regelmatig hardop lacht (dat Rachel graag naar Gregs onbegrijpelijk grappige monologen luistert is goed te begrijpen), terwijl toch ook het bitter en de verwarring niet overgeslagen worden.
Bijzondere boeken, en allebei horend bij de top van wat er de laatste jaren aan vertaalde young adult romans is uitgekomen in ons land. 

ZAC & MIA werd vertaald door Aimée Warmerdam, IK +EARL + DE STERVENDE RACHEL door Ellis Post Uiterweer.