zaterdag 25 juli 2015

KLEIN GEITJE KAN ALLES (Leopold) en BALOTJE OP BALLET (Rubinstein) - Yvonne Jagtenberg

Waarom zijn de boeken van Yvonne Jagtenberg toch zo onweerstaanbaar? Misschien vanwege de combinatie van de uitstraling van haar personages en de strakke pagina's die ze tekent. Die personages: wat ze allemaal gemeen hebben, of het nu om Klein Geitje, Balotje, Arno of Hondje gaat, is een heerlijke mix van onschuld en eigenwijzigheid. Klein Geitje uit KLEIN GEITJE KAN ALLES (dat hopelijk het begin is van een nieuwe peuterboekenserie) is heerlijk trots op zichzelf, omdat ze alles heel erg goed kan. De clou van het geinige verhaaltje is sterk, en ik weet zeker dat er heel veel peuters om zullen moeten lachen.


Balotje weet ook iets héél zeker: dat ze op ballet wil. Ook al vallen de eerste oefeningen tegen, wanneer ze als een prinsesje mag dansen is ze weer volledig overtuigd. Het boek wordt mooi afgesloten met Balotjes demonstratie van de eerste ballettermen.

De tekeningen in beide boeken zijn een perfect samenspel van kleur en compositie. Om elke spread zou een mooi dun lijstje kunnen, alles staat op de juiste plek. En dan is er ook nog een ánder Jagtenbergboek, een leesboek over Hondje - ik hoop dat ook snel te kunnen lezen!