zaterdag 25 juli 2015

MENEER MACARONI GAAT PICKNICKEN - Max Velthuijs & Jocelyn Wild (Leopold)

Kikker is er nog niet, en de tekeningen zijn ook nog niet de omkaderde kleine schilderijtjes uit de latere Kikker-serie, maar toch is het vroege, nu net pas vertaalde en in het Nederlands uitgegeven prentenboek MENEER MACARONI GAAT PICKNICKEN een volledige Velthuijs.

Olifant, Krokodil (hier zelfs in tweevoud, als broers), Kat, Zebra en Schildpad gaan met Meneer Macaroni picknicken, en zoeken de juiste plek om dat te doen. Heel veel meer behelst het verhaal niet, maar het gaat ook niet om het verhaal: het gaat om die feestelijk gekleurde grote platen, waar de lijnen zowel zwierig als júíst zijn - iets dat we daarna ook zo sterk bij Annemarie van Haeringen zijn gaan zien.

Het is een groot genoegen om tekeningen te zien waarvan de maker zo eigen is en zo goed weet wat hij ons wil gaan tonen. De boeken van Max Velthuijs waren altijd vol van licht en warmte, als een boodschap vanuit een onschuldige maar belangrijke prentenwereld. Het is ronduit heerlijk dat deze boodschap ons nu, tien jaar na zijn dood, nog mocht bereiken.

Dit boek werd vertaald door Ineke Ris.