dinsdag 13 december 2016

OORLOG EN VRIENDSCHAP - Dolf Verroen & Charlotte Dematons - WAAR IS LUDWIG? - Floor Rieder (CPNB)

Ik ben veel te laat, veel te laat, want de kinderboekenweek 2016 is alweer een tijdje voorbij, maar ik wil toch nog laten weten hoe mooi de twee gelegenheidsuitgaven van de CPNB zijn. We waren allemaal erg verheugd toen Dolf Verroen het kinderboekenweekgeschenk te schrijven kreeg. Dat heeft hij vervolgens heel sterk gedaan. OORLOG EN VRIENDSCHAP is een van zijn meest pure boeken geworden. Het beschrijft een mooie, maar lastige vriendschap: die van Joop, de hoofdpersoon, met de geweldige jongen Kees (ook wel de 'bosgeest' genoemd) die uit een gezin met nazi-sympathieën blijkt te komen. Verroen noteert en laat de conclusies aan de lezer over. Maar juist daardoor is dit zo'n beladen kleinood.
De tekeningen van Charlotte Dematons bieden in mooie strookjes een inkijk in de wereld van de laatste oorlogsjaren. Knap wat zij met de kleine ruimte doet. En de houding van Joop op de covertekening is zó sprekend. 

Floor Rieder maakte een heel fijn kijkboek. Kat Ludwig is zoek, en Rieders boek is een straatje: het is een serie van geschakelde huizen waar Ludwig doorheen dwaalt. Van het huis waar verbouwd wordt tot aan 'snoepspecialist Het Stroopsoldaatje': Ludwig kruipt en sluipt door de bladzijden en wij kruipen en sluipen met hem mee. De tekst is op lekker bekkend rijm, en dus gaat 2016 jaar de Kinderboekweekgeschiedenis in als een jaar met sterke geschenken.