zaterdag 9 januari 2021

PRINSES NOLA EN HAAR WAARDELOZE PRINS - Henry Lloyd, met tekeningen van Laurens Rawie (Querido)

In 2019 verraste Henry Lloyd met zijn Flin of de verloren liefde van een eenhoorn. Hij kreeg er een Vlag & Wimpel en een nominatie voor de Woutertje Pieterse Prijs voor. In 2020 was er, laat in het jaar, dus nauwelijks op tijd voor jaarlijstjes, een tweede boek dat zich opnieuw in het licht absurde sprookjesuniversum van het eerste boek afspeelt: Prinses Nola en haar waardeloze prins. Ik noem die jaarlijstjes niet voor niks, want daar hoort dit boek volgens mij in thuis.

Prinses Nola is een volkomen authentiek boek. Jazeker, het gaat over een prins die zijn geliefde vindt, en er zijn lakeien en er is een rijk, er is een dwaaltocht en we treffen ook de eenhoorn en de tweekoppige dwerg uit het eerste boek weer. Daarmee zou je dit boek kunnen zien als een klassiek soort sprookjesverhaal. Maar dat is buiten de briljante grilligheid van deze auteur gerekend. Het boek is namelijk vooral een verkenning van wat een samenzijn is. Wat maakt het dat twee mensen van elkaar gaan houden? En hoe verandert dat houden van in de loop van de tijd? Het verhaal raakt daardoor wezenlijke vragen aan: wat gebeurt er als je je kijk op jezelf verliest? Als je niet meer begrijpt wie je bent en als er stemmen in je hoofd zijn die je naar de verte toe drijven?

Dit klinkt zwaar, maar Lloyd weet alles te verpakken in een verhaal dat je graag uit wilt lezen. Er zijn intrigerende bijpersonages, er zijn grappige conversaties, er is voortdurend ook het door de auteur geweldig beschreven natuurlandschap. Doordat Prinses Nola en haar waardeloze prins een prachtige balans weet te vinden tussen vertelvakmanschap, gekkigheid en menselijkheid is dit een van de mooiste kinderboeken van 2020.  

348 pagina's, leeftijd: 9+. Koop dit boek bij je lokale boekhandel, of bestel het hier.