maandag 28 juni 2021

BOUTJE VAN DE ROMMELBERG - Mirjam Oldenhave & Rick de Haas (Ploegsma)

Zo leuk: een nieuw boek van Mirjam Oldenhave. Nieuw-nieuw, dit keer, want met Boutje van de rommelberg krijgen we een heel verse hoofdpersoon, na de delen over Tobias uit de succesvolle Mees-Keesreeks. 

Boutje is wel een echt Oldenhave-jongetje, zo eentje dat zich best dapper, meestal vrolijk, en vooral inventief door het leven weet te slaan, maar eigenlijk lang niet zoveel heeft om mee te woekeren. Een moeder is er niet, en hij woont met zijn (liefhebbende, dat wel) vader in een huisje op wielen waarvoor ze steeds maar geen vaste plek vinden. Maar dan is er de plek naast de rommelberg in de dure wijk, en uit alles wat mensen weggegooid hebben kan Boutje van alles maken. Dat blijkt een uitkomst, want als vader Ed onterecht vastgezet wordt, moet er geld verdiend worden. Het rijke meisje Sisi is al even energiek als Boutje en samen zetten ze menig plan op om vader Ed vrij te krijgen.

Het grote formaat boek kent veel tekeningen van Rick de Haas, en dat is fijn. Extra geinig zijn alle werktekeningetjes in de kantlijn van de apparaten en uitvindingen die Boutje bedenkt. Oldenhave is al net zo'n slimme uitvinder waar het de plot betreft, en natuurlijk zijn er die kleine, fijne zinnetjes die haar stijl kenmerken - ze vallen vooral op als de schrijfster de gedachtes van de dieren uit het verhaal laconiek en zeer overtuigend samenvat. Dit boek is welkom, want ik zei het al: zo leuk. 

160 pagina's, leeftijd: 8+. Koop dit boek bij je lokale boekhandel, of bestel het hier.