maandag 18 oktober 2021

HET GOUDEN BLAD - Kirsten Hall & Matthew Forsythe (Christofoor)

Vorig jaar verscheen het prachtige Fokko heeft een trommel, waarin we in Nederland voor het eerst van Matthew Forsythe hoorden. Nu is er een tweede prentenboek, op tekst van Kirsten Hall, en het is weer behoorlijk betoverend. Het heet Het gouden blad en gaat over de dag dat de dieren in het bos inderdaad een gouden blaadje vinden. De boekverzorging is bijzonder: het blad is in het boek voorzien van een gouden laagje. Dat versterkt de vertelling, want de dieren in het bos raken verslingerd aan het blad, en als lezer en kijken kun je dat goed begrijpen. Je wilt er de hele tijd met je vingers overheen wrijven. 

Maar het goudlaagje is niet het enige bijzondere van dit boek. Mooi is ook de terugkerende opsomming van allerlei soorten kleuren ('grasgroen, lauriergroen, mosgroen, mintgroen, dennengroen, avocadogroen en bosgroen natuurlijk'), en vooral de pasteuze schilderwijze van Forsythe. In aardse tinten leidt hij ons een wereld van schakeringen binnen. Het gouden blad is een heel mooie, zintuiglijke ervaring.

Dit boek werd vertaald door Jeanette Kramp, 48 pagina's, leeftijd: 5+. Koop dit boek bij je lokale boekhandel of bestel het hier.