zaterdag 25 december 2021

IETS HEEL BIJZONDERS - Susin Nielsen (Lemniscaat)

Ze is inmiddels wereldwijd een van de grote namen van de jeugdliteratuur: Susin Nielsen. Ook nu weer brengt ze met Iets heel bijzonders (oorspronkelijke titel: Tremendous things) een warm menselijk, wervelend verhaal. Een verhaal waar je - met name in tijden van kerst, ook al is het geen officieel kerstboek - gelukkig van gaat zuchten. Wilbur is de hoofdpersoon, een stevige jongen die een aartsvijand op school heeft, de verschrikkelijke Tyler. Maar gelukkig zijn er ook hondje Templeton, Wilburs twee moeders, de oude buurman en Wilburs ene beste vriend Sal, en andere beste vriend Alex, al is die soms meer bezig met zijn vriendje Fabrizio. Nielsen werkt de relatie van Wilbur met al deze medestanders heel mooi uit, alles krijgt ruimte, terwijl het verhaal toch vaart heeft. 

Nog meer vaart krijgt het verhaal wanneer Charlotte arriveert, de Franse uitwisselingsstudente, die bij Wilbur en zijn moeders komt logeren en op wie Wilbur onhoudbaar verliefd wordt. De rest van het boek is een coming-of-ageroman zoals we die qua verloop wel kennen, maar ja, dit is Nielsen - en dus onweerstaanbaar. Dat zit hem in de personages, in de lichtheid zonder dat het ernstige uit de weg wordt gegaan en in referenties als die aan Wilburs lievelingsboek, Charlotte's web. Voor wie van wijze feelgoed-jeugdromans houdt: aanrader.  

Dit boek werd vertaald door Lydia Meeder en Barbara Zuurbier. Het bevat 236 pagina's en is voor 15+. Koop of bestel het bij je lokale boekhandel, of eventueel hier.