woensdag 29 december 2021

DE NEEHOORN - Marc-Uwe Kling & Astrid Henn, bewerking door Jaap Robben (Volt)

Sommige boeken blijven even liggen, en dan lees je ze eindelijk en denk je: waarom heb ik hier zo lang mee gewacht? Dat was bij mij het geval met het prentenboek De NEEhoorn, een boek dat allang een bestseller is geworden, een opmerkelijke prestatie, omdat het zonder mediacampagne is gebeurd.  

Het boek lijkt op een prentenboek, maar heeft veel meer tekst en veel meer grappen, en een verhaalstructuur die je niet vaak bij traditionele prentenboeken ziet. Het gaat over de kleine eenhoorn die eigenlijk altijd tegendraads is, 'nee' zegt, en op zoek gaat naar anderen, waarna hij een wasbeer die steeds 'wat?' zegt, een hond die vooral 'kus m'n kont' roept en een prinses die meer van het 'welles' is, ontmoet. Behoorlijk hilarisch allemaal, en dan hebben we het nog niet over de vele terzijdes. Als in de beste klassiek-toneeltraditie spreekt de verteller regelmatig de lezer aan, in het begin van het verhaal zelfs op rijm, tot hij daar genoeg van krijgt. 

Een van de allerleukste features van dit boek zijn de laatste twee spreads waarin er nog veel meer 'alternatieve' dieren worden samengesteld, heel spitsvondig vertaald door Jaap Robben, die sowieso een groot aandeel in het succes heeft, want zijn grappen zijn écht leuk, en het Duits schemert er nooit doorheen. Heel knap. De tekeningen zijn ook geestig, inventief en kleurrijk, en alles samen rechtvaardigt de hype he-le-maal.

48 pagina's, leeftijd: 5+. Koop of bestel dit boek bij je lokale boekhandel, of bestel het hier.