dinsdag 22 februari 2022

DE VOGELTJESKLOK - Harm de Jonge (Hoogland & Van Klaveren)

Na enige tijd is er een nieuw boek van Harm de Jonge, en het is een heel bijzondere kinderroman. Hoofdpersoon Josse (uiteraard een jongen met een naam die met een J begint, De Jonge blijft constant) houdt zielsveel van zijn tachtigjarige opa. Die is een inspirerende uitvinder en een ankerfiguur nadat Josses vader uit zijn leven verdwenen is. Maar opa is ook dementerend. Het boek is daarom één grote opsomming van herinneringen van dingen die Josse en zijn opa Jopie samen hebben gedaan - want na een beroerte dienen zijn 'hersendoosjes' weer gevuld te worden, vandaar dat Josse ze probeert terug te toveren voor zijn opa.

Dat is een ontroerende opzet. Daarmee wordt De vogeltjesklok één grote liefdesbetuiging van Josse aan zijn opa. Maar de liefdesrelaties hebben sowieso een grote, bijna heilige rol in het boek, te merken aan hoe de auteur over de liefde tussen opa en diens overleden vrouw schrijft, maar ook over de liefde van Josse voor zijn vriendinnetje Duifje, en die voor zijn eveneens overleden zusje Musje. Dat dit wat duizelingwekkend klinkt klopt, en dat komt omdat De vogeltjesklok een fijn vol boek is, dat noopt tot langzaam lezen en genietend nippen. Ook heel bijzonder is De Jonge's aanpak wat plot betreft. Er zijn regelmatig enigszins raadselachtige vooruitwijzingen, maar wie zich mee laat deinen op de koortsachtige vertelling van de jonge Josse wordt volledig beloond: uiteindelijk begrijp je (vrijwel) alle elementen. 

Dat alles maakt De vogeltjesklok ook nog op een andere manier een liefdesbetuiging: die van Harm de Jonge aan het dromen. Aan de vermenging van dat wat echtgebeurd is en dat wat óók echtgebeurd is, maar dan in iemands fantasie. Het boek lijkt de perfecte synthese tussen De Jonge's eerdere 'realistische' inslag, uit boeken als Tijgers huilen niet en zijn meer verzinnende schrijven uit bijvoorbeeld De Peperdans van Panzibas. Maar wat de plek van De Vogeltjesklok in De Jonge's oeuvre ook mag zijn: leve de rijke denk- en noteerwereld van deze 82-jarige auteur - hij viert er de kinderliteratuur mee.  

168 pagina's, leeftijd: 10+. Koop of bestel dit boek bij je lokale boekhandelaar, of anders hier.