vrijdag 18 maart 2022

GEM, HET VERHAAL VAN EEN REUS - Annemarie van Haeringen (Leopold)

Heel vaak hebben de boeken die door Annemarie van Haeringen niet alleen getekend maar ook geschreven worden een interessante invalshoek - ook dit keer weer, want: een biografie van een reus, zagen we dat vaker in een prentenboek? Het gaat dit keer ook nog eens om een gewone reus, dus geen megagrote of piepkleine, maar een gemiddelde. Vandaar zijn naam, Gem, afkorting van 'gemiddeld'. 

Op de eerste schutbladen zien we hem met zijn benen op een stel bergen staan. Zijn broek is te kort en zijn nagels lijken blij gelakt. Op de titelpagina zien we hem al wat verder in beeld: zittend, over de volledige spreadbreedte, in een streepjespak. Maar zijn hoofd past nog niet op de pagina. Daarvoor moeten we omslaan, en dan, op de eerste dubbele pagina van het boek, zien we Gem in vol ornaat staan, terwijl hij met een olifant knuffelt. Slaan we nog eens om, dan begint zijn levensverhaal. 

Opnieuw is het heerlijk om te zien welke informatie Van Haeringen in de tekst en welke ze in de tekeningen prijsgeeft. Dat Gem olifanten als huisdier houdt (die, vanwege de verhoudingen, steevast als min-beetsje over de bladzijden kruipen) zien we bijvoorbeeld veel eerder en veel vaker dan dat we het in de tekst lezen. Het verhaal, en Gems leven, neemt een wending wanneer er een reuzenzeemeermin - letterlijk - opduikt, en met een tevreden gevoel, maar verwend door de fijne, onvoorspelbare details, doen we dit zo niet gemiddelde boek dicht.

32 pagina's, leeftijd: 5+. Koop of bestel dit boek bij je lokale boekwinkel, of anders hier