donderdag 17 maart 2022

HET GROTE LEVEN VAN KLEINE FONS - Henry Lloyd (Querido)

Schrijver Daan Remmerts de Vries verraste enige tijd geleden met een nieuw pseudoniem, dat van Henry Lloyd. Of eigenlijk ook met twéé nieuwe pseudoniemen, want ook de door hem gemaakte tekeningen verschenen onder een andere naam, die van Laurens Rawie. Maar de grootste verrassing waren de boeken zelf, eerst Flin, of de verloren liefde van een eenhoorn (2019) en toen Prinses Nola en haar waardeloze prins (2020). Het waren boeken uit een nieuw universum, met modern denkende sprookjesfiguren, een dwerg met twee hoofden en een laconieke eenhoorn. Daan Remmerts de Vries werd intussen bekroond met de Theo Thijssenprijs, en het is aannemelijk dat de jury op tijd heeft begrepen dat Henry Lloyd DRdV was, want deze boeken horen tot het beste uit zijn oeuvre. En nu is er een derde deel, Het grote leven van kleine Fons

Opnieuw is het genieten van de handomdraaien waarmee Henry Lloyd/Daan Remmerts de Vries een nieuwe scène inleidt. Zoals deze: 'Het wordt winter. De avonden beginnen vroeg, de ochtenden beginnen laat.' In al zijn simpelheid is dat een heerlijke openingszet. Ook heel tekenend: hoe de schrijver zowel heel modern taalgebruik ('Dat dácht ik niet!') weet te combineren met oude verteltaal ('balorig', 'meewarig'). 

En opnieuw is het genieten van het verhaal áchter het verhaal. Hoofdpersonen zijn dit keer de kleine Fons (de zoon van vorige personages) en Tara, een meisje dat weinig geluk heeft gehad in haar leven en nu zich als jonge heks in het bos heeft gevestigd. Hoewel Het grote leven van kleine Fons van start gaat als een avonturenverhaal, compleet met ridderaspiraties en zwaardgevechten, eindigt het heel anders (wat niet verklapt moet worden, maar laten we zeggen dat het niet voor niets is dat Lloyd in het begin van het boek Fons geen acht laat slaan op het feit dat zijn paard een merrie is, hij noemt haar Franz). Daarmee doet de schrijver iets bijzonders: in de vorm van een sprookje, of nee, in de vorm van een satire op een sprookje, of nee, in de vorm van een psychologische avonturenroman, of nee, in de vorm van een mix van dat alles schreef hij óók een geslaagde coming-of-ageroman, waarin het erom gaat dat je moet ontdekken wie je bent: draak of heks - en hoe je die rollen kunt doorbreken. 

336 pagina's, leeftijd: 10+. Koop of bestel dit boek bij je lokale boekhandel, of anders hier