woensdag 16 juni 2021

MET DE WIND MEE - Mireille Geus & Thé Tjong-Khing (Lemniscaat)

Als je het heel globaal bekijkt kan een prentenboektekst óf op plot gericht zijn, op het 'verhaal', óf op 'poëzie', op mooie verwoordingen. Het interessante van dit prentenboek is dat de tekst van Mireille Geus het allebei doet. Het is het verhaal van een beertje dat niet kan slapen door de razende wind en zich vervolgens, al dan niet in zijn dromen, mee laat voeren door de storm en allerlei andere meewaaiende dieren ontmoet. De zinnen zijn voor voorlezer en voorgelezene niet moeilijk, maar het verhaal heeft beslist iets aantrekkelijk dichterlijks, met zinnen als 'Hij was in het buitenland, juichte Beertje'. En deze: '"Ooievaar!" riep Beertje naar de twee giraffes - dat was het enige buitenlandse woord dat hij kende.' 

De beeldwereld van Thé Tjong-Khing is natuurlijk weer niet te versmaden. Hij heeft ten eerste een heerlijk aandoenlijk beerfiguurtje geschapen, maar die andere hoofdpersoon, de wind, wordt ook razend knap sferisch in beeld gebracht. Je voelt het 'whoei-hoei' uit de tekst op elke bladzijde. Er springt een veilig avontuur op uit dit boek, maar het is tegelijkertijd niet alleen maar lievig of beperkt. De landschappen en de luchten geven de weidsheid van de wereld aan én de ongebreideldheid van dromen. Dit is voor mij absoluut een van de beste prentenboeken van het jaar - nu al.

32 bladzijden, leeftijd: 5+. Koop dit boek bij je lokale boekhandel, of bestel het hier.


maandag 7 juni 2021

RIDDER ROA EN DE GEVAARLIJKE DRAAK - Pim Lammers, met tekeningen van Natascha Stenvert (Zwijsen)

We hebben nieuwe verhalen nodig, we hebben nieuwe sprookjes nodig. Het voordeel van nieuwere sprookjes is dat ze dat wat zich bewezen heeft verbinden met geëvolueerde inzichten. Als er iemand is die dit beseft is het Pim Lammers. In zijn heerlijke Er was eens een koe ging daarom een koetje op zoek naar een verhaal waar zij in voorkwam. En nu is er Ridder Roa. In dit eerste boek van drie delen maken we kennis met de energieke, stoere Roa, die als prinses liever gaat voetballen dan modevlogs kijkt. Nou ja, behalve die van prinses Ayla dan, maar dat is omdat Ayla zo knap is. In Ridder Roa en de gevaarlijke draak vinden die twee elkaar, en niet alleen dat: Roa mag voortaan ook ridder zijn en blijven. Aan de hand van deze twee voorvechtsters wordt meteen het boek met regels voor sprookjes aangepast. 

Overigens moet niet de suggestie gewekt worden dat dit alleen maar een roldoorbrekend verhaal is. Het is daarnaast ook - voor beginnende lezers! - inventief en vooral grappig. Met name de ouwe kliek ridders wordt vrolijk op de hak genomen, en de struikrovers komen er ook niet al te best vanaf.

Een leuke troef van deze serie zijn ook de tekeningen van Natascha Stenvert. Met haar beweeglijke werk laat ze duidelijk zien dat dit verhaal haar goed lag: van bonkige rovers tot lollige YouTube-screenshots - het is geestig en gevarieerd. 

62 pagina's, leeftijd: 6+. Koop dit boek bij je lokale boekhandel, of bestel het hier.

zondag 6 juni 2021

DE ROOS UIT HET BETON - Angie Thomas (Moon)

Een paar jaar geleden werd ze uit het niets een van de belangrijkste dragers van de moderne young-adultliteratuur - ik heb het over Angie Thomas die met The hate you give een zeer belangrijke klassieker neerzette, een boek dat mede de gedachten beïnvloedde van iedereen die zich met racisme en kansenongelijkheid bezighield, en vooral van de mensen die er nog niet zoveel over hadden gelezen. Met Starr, de hoofdpersoon van THUG, leefde je mee, en door haar begréép je ineens veel meer van, bijvoorbeeld, white privilege.

Daarna kwam een sterke opvolger, Niet te stoppen, en nu is er dan Thomas' derde boek, De roos uit het beton. In dit boek lezen we het verhaal van de zeventienjarige Maverick Carter, de jongen die uiteindelijk de vader van Starr zou worden - een prequel dus. Maverick blijkt aan het begin van het verhaal door een gescheurd condoom een kind verwekt te hebben bij een meisje dat hij nauwelijks kent, maar hij neemt de verantwoordelijkheid op zich en gaat zijn babyzoon zelf opvoeden. Jong vader worden - daar gaat dit boek over. Maar ook over opgroeien in een criminele buurt, met een vader in de gevangenis, en de moeizame groeigrond die dat oplevert voor je dromen. Maar rozen kunnen soms ook tussen het beton opbloeien. 

Dat beeld van de roos begeleidt het plot van deze roman op een mooie manier. En voor de rest is het weer net als bij Thomas' eerdere boeken: zodra je begint wil je doorlezen. De roos uit het beton is zo'n zeldzaam boek dat bij elke bladzijde juist aanvoelt: zó moest dit verhaal geschreven worden, en lezen zul je - liefst in één lange teug.

De uitstekende vertaling is van Aimée Warmerdam. Zij is echt een van mijn favoriete vertalers, je vraagt je werkelijk nérgens af: wat zou hier in het origineel gestaan hebben? Het is natuurlijk en soepel, en Warmerdam levert daarmee een vertaling die een belangrijk boek als dit volledig laat bloeien.

320 bladzijden, leeftijd: 15+. Koop dit boek bij je plaatselijke boekhandel, of bestel het hier

 

 

    

zondag 30 mei 2021

STORK - Koos Meinderts & Annette Fienieg (Hoogland & Van Klaveren) - IK VLIEG! MET DIEREN IN DE LUCHT - Kim Veenman (Lemniscaat)


Twee prentenboeken waarin gevlogen wordt - en de eerste is het nieuwe boek van Koos Meinderts en Annette Fienieg, een boek dat ze misschien wel licht gniffelend hebben gemaakt. Het is na de Grote Ramp, waarin iedereen binnen moest blijven, behoorlijk druk bij de ooievaarscentrale, en dus moet de oude, al gepensioneerde Stork een kindje bezorgen. Ten eerste: zou dit het eerste prentenboek zijn waarin gerefereerd wordt aan de COVID19-samenleving die we beleefd hebben? Ten tweede: natúúrlijk weet de oude Stork niet meer precies waar het kindje naartoe moest, en dus zien we hem adressant na adressant langsgaan, totdat hij helemaal aan het eind van het boek het juiste huis gevonden heeft. De gniffeling zit 'm dan in al die mensen bij wie Stork verkeerd aan komt vliegen. Mevrouw De Hondt houdt alleen van poezen, de familie Suurmondt houdt niet van kinderen, de familie Knijnenberg heeft er al veel te veel. Subtiel (of niet zo subtiel) spel met namen en woorden, en dan de fijne kleuren en vormen van Fienieg: dit is gewoon een lekker prentenboek. Mooie cover ook, waarop we een aspect van Fieniegs tekenwerk waar ze in uitblinkt al aangekondigd zien, namelijk: architectuur, huizengroepjes, gebouwen in verschillende pasteltinten. In het boek zien we die - naast vele andere details - gelukkig ook op vrijwel elke spread terug. 

Kim Veenman studeerde biologie, en dat is terug te zien in Ik vlieg! dat een mooie kruising tussen prentenboek en non-fictiewerk is geworden. Het onderwerp is fascinerend: hoe zou het zijn als we zouden kunnen vliegen als vogels en andere vliegende dieren (zoals de vliegende vis, het vliegend draakje of de vliegende slang)? Kim Veenman laat het de kijkende kinderen van bovenaf zien. Het is heel spannend om te ontdekken wat een koolmeesje waarschijnlijk ziet, of een condor, of een libelle of een hommel. De keuze van de dieren is interessant en de toelichting achterin het boek maakt het helemaal af. Leuk debuut!

Beide boeken: 32 bladzijden, leeftijd: 5+. Koop deze boeken bij je lokale boekhandel of hier (Stork) of hier (Ik vlieg!).


woensdag 26 mei 2021

MUS & KAPITEIN KWAADBAARD EN DE 5 SLANGEN - Kevin Hassing, met tekeningen van Linde Faas (Luitingh-Sijthoff)

Een nieuwe serie en een nieuwe schrijver. Debutant Kevin Hassing catapulteert de lezer op de eerste bladzijde lekker midden in de actie: een meisje probeert langs een klif naar boven te klimmen. Ze ontmoet al snel een grommerige kaperkapitein, aan wie ze een belangrijk bericht moet brengen: hij moet haar helpen haar stadje te bevrijden van een bende gruwelijk nare piraten. Wat volgt is een wervelend verhaal, waarin we van de ene handeling in de andere buitelen, zonder dat Hassing de personages smoel vergeet te geven. Met humor bouwt hij de bende rondom Mus en kapitein Kwaadbaard op, we ontmoeten de ene na de andere ruwe bonk, die toch allemaal vallen voor de doorzetterscharme van weesmeisje Mus. Het is knap dat het boek niet inzakt en dat het zowel avontuurlijk alsook luchtig blijft. Deze auteur weet hoe hij een verhaal moet opbouwen! En dit eerste boek bevat ook meteen een belofte. Want wie denkt: had Hassing niet wat meer over de persoonlijke geschiedenis van Mus moeten vertellen, krijgt in een toegevoegd hoofdstuk alvast een glimp van het tweede, nog te verschijnen, avontuur. Leuk!

240 bladzijden, leeftijd: 8+. Koop dit boek bij je lokale boekhandel, of bestel het hier.

dinsdag 25 mei 2021

DE TUNNEL - Anna Woltz (Querido)

De tunnel is het nieuwste boek van Anna Woltz, een boek waar we naar uitkeken. Het is vóór jongeren en gáát over jongeren, net als Honderd uur nacht. Het hoofdpersonage is de veertienjarige Ella die polio heeft gehad, daar een mank been aan over hield en een negenjarig broertje heeft, Robbie, die geen nacht van haar zijde waakt, want hij weet zeker: zonder hem kan Ella niet ademen. Dat is een prachtig, poëtisch en warm-menselijk gegeven, en daar zit De tunnel vol mee. Het boek gaat niet alleen over Ella en Robbie, maar ook over de straatschooier Jay en het levendige, brutale meisje Quinn, die opgegroeid is met rijke ouders en nu het leven volledig wil leven. Leven, daar draait het hele boek om - het speelt in Londen in 1940, en dan vooral in de metrogangen, waar mensen 's nachts op de perrons slapen omdat de stad wordt gebombardeerd. 

Woltz schrijft weer zo soepel als altijd. Ze opent op vrijwel elke bladzijde kiertjes waardoor we in de ziel van deze jongeren en kinderen kunnen kijken. Dat doet ze - ook erg des Woltz' - in een filmisch decor en met een filmische buiteling van gebeurtenissen. Het zal er hard aan toe gaan voor deze vier, maar het hele verhaal wikkelt zich om dat wat het leven voortdrijft: liefde, vriendschap, waarheid en moed. Met een speciale vermelding voor het heel mooie schetsen van het belangrijkste bijpersonage (Sebastian, de oudere broer van Quinn) stel ik het hier nogmaals vast: Woltz is een geweldige auteur. En De tunnel getuigt daar opnieuw van.

 

232 pagina's, leeftijd: 12+. Koop dit boek bij je lokale boekhandel, of bestel het hier.  

vrijdag 14 mei 2021

VUURTJE EN DE DIKKE STEEN - Catharina Valckx (Querido)

O, ik hou van de humor van Catharina Valckx. Ze legt al jaren een aangename lichtheid onder de kinder- en jeugdliteratuur en met haar nieuwste prentenboek doet ze dat opnieuw - en het is een van haar leukste lichtheden. Vuurtje is een meisje met haar dat op een lopend vuurtje lijkt, maar over haar haar gaat het verhaal helemaal niet. Ze heeft een kat die Rikkie heet, maar ook over hem gaat het verhaal niet. Waar dan wel over? Over haar ontmoeting met... een pratende steen. Een steen die jaren geslapen heeft en wakker wordt als Vuurtje op hem is gaan zitten om uit te rusten. O, en er is ook nog een schildpad die Bogota heet. Wat volgt is een geestig en volkomen broodnuchter maar waanzinnig verteld kort verhaal. Voeg daarbij die heerlijke, heldere tekeningen en je hebt een rijke veeg absurditeit.

40 pagina's, leeftijd: 5+. Koop dit boek bij je lokale boekhandel, of bestel het hier.