maandag 23 maart 2015

DE ZEEPRIDDER EN DE HEKS VAN HEINDE EN VER - Kristien In-'t-Ven en Mattias De Leeuw (Lannoo) - BORIS ZIET HET LICHT/GRAAG TRAAG, BORIS - Andrew Joyner (Abimo)

De auteurs die een boek op een heel simpel leesniveau kunnen schrijven dat ook nog eens grappig, swingend en spannend is zijn zeldzaam. In wat nu het tweede deel van de reeks over De Zeepridder is slaagt Kristien In-'t-Ven daar wel in. In een verhaal waarin de gebeurtenissen in een vrolijk tempo aan komen rollen weet ze ook echt goede grappen te maken. Sommige stukjes van het verhaal kun je heerlijk hardop lezen - ook al een goed criterium voor eerste leesboeken. De kleurrijke, beweeglijke tekeningen van Mattias De Leeuw voegen zeer veel schwung toe aan het boek. Soms zijn ze net zo puntig als de tekst, soms nemen ze de ruimte om in een eigen spread een decor te schilderen waardoor het verhaal werkelijk achtergrond krijgt.

De reeks over zwijntje Boris - uitgegeven door Abimo en vertaald door Aag Vernelen- is ook erg grappig. In een soort stripvorm lezen we (op het allersimpelste niveau!) over Boris die in het derde boek bang is in de nacht en in deel vier op klassenuitstap is en de boel flink versjteert. De tekeningen zijn van eenzelfde laconieke toon als de tekst en dat maakt deze serie van een zeldzaam aanstekelijk niveau.