maandag 20 april 2015

EEN PRACHTIGE DAG - René van Blerk & Erik Kriek (Rubinstein/Van Goghmuseum/Munch Museet)

In de reeks 'Blinkende Boekjes' van uitgeverij Rubinstein verscheen zojuist een uitzonderlijk kunstprentenboek: een hypothetisch. EEN PRACHTIGE DAG gaat uit van de 'wat als' situatie waarin de Noorse kunstenaar Edvard Munch en de Nederlandse Vincent van Gogh elkaar ontmoeten en een dagje samen gaan schilderen.
Munch was tien jaar jonger, en in het echt hebben ze elkaar niet ontmoet. Wel worden hun wereldberoemd geworden werken vanaf september in het Van Gogh-museum samengebracht, en daarom schreef  Van Blerk ('senior educator' bij het museum) deze tekst, waarbij Munch droomt over de ontmoeting, beide kunstenaars naar zee gaan en Van Gogh schildert wat hij ziet, en Munch wat hij zag.
De beelden zijn van Erik Kriek, en die zijn sterk en exuberant: in zijn bijna cartoonachtige, maar toch realistische stijl maakt hij het verhaal licht, maar ook vooral toegankelijk. Er zijn vele subtiele verwijzingen naar de vormwereld en kleurenwereld van de twee schilders.
Dit boek lijkt me voor een kunsthistorisch prentenboek behoorlijk gewaagd, maar wat mij betreft ook behoorlijk geslaagd.