dinsdag 16 juni 2015

DE COWBOYTER - Dimitri Leue & Tom Schoonooghe (Lannoo)

Niet alle boeken zijn hetzelfde, waarschuwt Dimitri Leue ons al op de titelpagina. Waarmee hij aangeeft dat dit een ánder boek zal zijn. Of: een boek over anders zijn.
En dat is het. Een emancipatoir boek dus, maar dan van het vrolijkste, aanstekelijkste soort. Wat een heerlijk prentenboek is DE COWBOYTER geworden! Het gaat over kabouter Joppe die een cowboy wil zijn. Een coole cowboy. Daarvoor moet hij een cowboyhoed hebben én een paard, maar die zijn niet zo eenvoudig te vinden. Hoe het Joppe dan toch lukt is knap gevonden door Leue en wordt hier niet verklapt.
De beelden van Tom Schoonooghe zijn geweldig. Er zijn heel veel kleine grapjes te vinden, de structuren in de verfstreken geven het geheel ruimte en achtergrond, de grote vormen tegenover de kleine (de 'hoed' waar de hoedenmaker in woont is schitterend, en het paard ook) geven veel variatie, en het verhaal wordt zo echt door deze beide grote heren verteld. Het maakt van DE COWBOYTER een van de allerleukste boeken van het jaar - en de uitgave op groot formaat en de vormgeving van Peer De Maeyer maken het helemaal af.