zondag 26 september 2021

IK BEN PIPPI NIET! - Yvonne Jagtenberg (Gottmer)

Yvonne Jagtenberg is een volstrekt unieke kunstenaar in het kinderboekenveld. Met haar prentenboeken rond het zwijntje Herman maakte ze furore, ze kreeg twee keer achter elkaar het Gouden Penseel, met Wandert bleek ze ook een heel goede schrijver te zijn, en nu is er een nieuw prentenboek waar we opnieuw alleen maar heel, heel enthousiast over kunnen worden.

In Ik ben Pippi niet! is een meisjesgeitje het hoofdpersonage. Op de eerste spread wordt ze geboren (ja, we zien echt de bevalling!) en daarna blijkt ze sproetjes te hebben, twee uitstaande fluo-oranje vlechtjes, en kan ze ook nog een trompetspelen en een paard optillen. Het doet de ouderen uit haar omgeving aan dat boekenmeisje denken, aan Pippi. Heel even vindt Meisje de Geit dat leuk, maar dan wil ze toch veel liever zichzelf zijn. Ze bevrijdt zichzelf door een brief te schrijven aan Pippi zelf, en doordat haar vader, juf en oma de juiste dingen tegen haar zeggen. Het boek is daarmee, naast een licht en blijmoedig verhaal, ook een heerlijk pleidooi voor ieders eigenheid. 

Dat zien we in beeld terug op de laatste spread, waar in de kleur van de boom een fijne extra boodschap verstopt zit. Sowieso word je ook heel vrolijk van de tekeningen. Van de fijne kleurvlakken, van de houdingen (Meisje de Geit op de schoot van haar juf! En de tantegeit met haar roze hoed!) en van hoe elke pagina weer zo'n perfecte opbouw heeft. Het moet vreemd lopen wil dit gelukzalige Ik ben Pippi niet! niet weer meedoen voor de bekroningen volgend jaar.

36 pagina's, leeftijd: 5+. Koop dit boek bij je lokale boekhandel, of bestel het hier.