woensdag 22 september 2021

LATER ALS IK GROOT BEN - Mattias De Leeuw & Bette Westera (Lannoo)

Het nieuwste prentenboek van Mattias De Leeuw is een voltreffer. Op fijn vloeiende, heerlijk rijmende tekst van Bette Westera verbeeldt hij de bezwering van een meisje over alle uitzinnige dingen die ze ooit zal durven, als ze groot is. Per spread worden twee voorbeelden genoemd, en De Leeuw voegt ze samen in één grote prent. Zodoende wordt het boek een zwierende tocht, waarbij we van oerwoud naar ijskap gaan en van zwembad naar circus.

Het zijn niet alleen de felle kleuren en het soepele palet die opvallen, het is vooral ook het vernuft waarmee Mattias De Leeuw deze tekst te lijf ging. Er zijn vele voorbeelden te vinden, maar ik zal er één noemen. De tekst luidt 'Dwalen door oneindig lange onderaadse gangen.' (linkerpagina) en 'Vogelspinnen vangen in een tropisch regenwoud.' (rechterpagina). En wat zien we? Een geelbruine doorsnede van een aardlaag, met daarin allerlei gangen. Overal zien we kabouters die lege emmers aandragen en volle emmers afvoeren. Ze tillen en struikelen, ze takelen en trekken. Hun activiteiten leiden naar het meisje dat, samen met haar konijn (dat zien we op alle spreads) staat te graven aan het uiteinde van een gang. En dan begrijpen we het: even verderop in de aarde zien we een vogelspin. Het meisje is op weg om hem te vangen, en nu snappen we ook waarom vijf kabouters een kooi voorttrekken door de gang achter haar. 

Prachtige vondst van De Leeuw. Maar dit is nog niet alles. In een ander gangetje blijken twee flamingo's te wonen (op vrijwel alle platen zien we namelijk ook een groepje van vijf flamingo's), één flamingo kookt en een andere ligt in een hangmat. In weer een andere onderaadse kamer leest een vos sprookjes voor aan miertjes die in hun stapelbed ingestopt worden door een derde flamingo. 

Het zijn dit soort fantasiespuiende details die dit boek zo aangenaam maken. Welkom - opnieuw - in de blije wereld van Mattias De Leeuw.

40 pagina's, leeftijd: 4+. Koop dit boek bij je lokale boekhandel, of bestel het hier.