vrijdag 26 april 2013

HET GA JE GOED, HET GA JE WEL - Toeckey Jones (Querido)

HET GA JE GOED, HET GA JE WEL is een jeugdroman uit 1979. Het werd in 1980 uitgegeven door Querido. Ik was toen zestien en hield van de boeken van Querido. Hoe ze eruitzagen, hoe ze aanvoelden, die typerende belettering: het zorgde voor een magie die ik na al die jaren nog steeds waarneem als ik een boek uit die tijd in handen neem. Het zit 'm zelfs in de lichtelijk geribbelde buitenkant van de omslagen, maar vooral dus in de omlsagtekeningen (vaak van Thé Tjongh-King, in dit geval van Kees de Kiefte) en de belettering (die vaak van J. Tapperwijn was, een schuilnaam van Querido-uitgever Ary Langbroek). Vrijwel alle boeken uit die jaren heb ik gelezen. Behalve deze roman. Om de een of andere reden kwam ik er nu, drieëndertig jaar later, pas aan toe. Het verhaal gaat over het Zuid-Afrika van tijdens de Apartheid. De blanke Candy sluit vriendschap met de donkere Becky. Het boek kreeg destijds een Zilveren Griffel, en dat is goed te begrijpen. Meer dan een politiek correct boek is het een verhaal over de worsteling van jongeren met de onmogelijke rassenongelijkheid in hun land. Het boek is allang niet meer leverbaar, maar mocht je het nog eens in een tweedehandsboekwinkel vinden: pak het even vast, en voel aan die fijne kaft. Magie.

Dit boek werd vertaald door Marianne van Alphen.  

KARINA SCHILDERT - Frans Lasès en Pieter Van Eenoge (De Eenhoorn)

Karina maakt abstracte schilderijen. Ze refelcteren wel wat ze zelf voelt, maar de gasten op haar verkooptentoonstelling houden meer van haar taartjes en koek. Dit boek gaat over de inhoud van kunst, en leidt naar een voor kinderen logische conclusie. Het grote genot van dit boek zijn de beelden van Pieter Van Eenoge. De geschilderde beelden van Pieter Van Eenoge. Ze zijn in één woord oogstrelend. De geometrie, de verbinding tussen de verschillende vlakken, de enscenering, het kleurgebruik, de textuur, de belettering: ze maken dit boek tot een boek dat je her- en her wilt bekijken.

donderdag 25 april 2013

LYNN! - Anke Kranendonk (Lemniscaat)

Anke Kranendonk staat dicht bij haar hoofdpersonen. Dat is ook weer te lezen in haar nieuwe boek LYNN! Het gaat over Linda die de overgang van de basisschool naar de middelbare school ingaat, en zich, door allerlei reacties uit haar omgeving, afvraagt of ze zelf ook mee zou moeten veranderen. Wie is de ware Linda eigenlijk? Of moet ze meer 'Lynn' zijn? En wat betekenen de andere meisjes voor haar, de meisjes die ze al een tijdje kent? En dat nieuwe meisje, dat chique en een beetje afstandelijk is? Heeft Lynn dat ook in zich? In allerlei dagelijkse, geloofwaardige scènes laat Anke Kranendonk (twintig jaar schrijfster!) zien dat ze precies weet hoe bijna-brugklassers spreken, denk
en en tobben.  

donderdag 11 april 2013

MIJN BIJZONDER RARE WEEK MET TESS - Anna Woltz (Querido)

Schreef iedereen maar zo wendbaar als Anna Woltz. Haar zinnen zitten lekker geolied in elkaar, ze lezen fijn en toch wil je geen enkele bijzin en geen enkele observatie of korte beschrijving missen. Al in heel wat boeken (bijvoorbeeld in RED MIJN HOND of EVI, NICK EN IK) liet ze haar brille zien, maar MIJN BIJZONDER RARE WEEK MET TESS straalt zo mogelijk nog meer. De hoofdpersonen Samuel en Tess zijn levensecht en hun verhaal is zowel van belang alsook voorstelbaar (soms heb je het idee dat Anna Woltz alleen maar naast die kinderen is gaan lopen om alles wat ze tegen elkaar zeiden en alles wat er gebeurde razendsnel te noteren, zo geloofwaardig steekt dit boek in elkaar), Woltz' grappen zijn écht grappig en de door haar aangebrachte ontroering ontroert ook écht, er worden waarheden gezegd over ouders en kinderen én MIJN BIJZONDER RARE WEEK MET TESS is ook nog eens flink spannend - oftewel: wat willen we nog meer van een boek? Anna Woltz schreef simpelweg een van de topste topboeken van deze jaren.
 

woensdag 10 april 2013

HET GEHEIM VAN HET WOESTE WATER - Chris Bos (Leopold)

De 'Geheim'-serie van uitgeverij Leopold is geliefd bij grote groepen kinderen. Het zijn misschien niet de boeken die het meeste opvallen in kinderboekenland, maar ze zijn stuk voor stuk goed verzorgd (en worden qua uiterlijk bijeengehouden door de tekeningen van Saskia Halfmouw en bij deze titel ook door de tekeningen in het binnenwerk van ivan & ilia) en er zijn regelmatig titels die er echt uit springen. HET GEHEIM VAN HET WOESTE WATER is zo'n titel. Felix komt met zijn ouders op een Franse camping aan en denkt eigenlijk alleen maar aan het vinden van een stopcontact om zijn iPad op te laden. In plaats daarvan vindt hij Charlie, een avontuurlijk meisje, dat hem de weg wijst naar Zwitserland. Om precies te zijn: naar de overkant van het kalme riviertje dat achter de camping stroomt, want daar begint Zwitserland. Ze haalt hem over om er 's nachts te gaan slapen in een zelfgebouwde tent. Dat dat op een veel spannender avontuur uitloopt dan Felix denkt, wordt door Chris Bos heel, heel geloofwaardig verteld. Sowieso straalt de geloofwaardigheid van dit boek af: de plot is heel sterk (binnen het 'geheim van'-gegeven) en het is vooral genieten van het volkomen naturel waarmee Bos zijn hoofdpersonen laat spreken. HET GEHEIM VAN HET WOESTE WATER is zeer overtuigend, in al zijn helderheid een plezier om te lezen en dus gewoon een knap boek.  

dinsdag 9 april 2013

TOVERLAND: DE WENSSPREUK - Chris Colfer (Moon)

Ja, dé Chris Colfer, de acteur en zanger die in de serie GLEE speelt, schreef een boek. Een dik boek. Hij wilde al sinds zijn kinderjaren schrijver worden, en er staan nieuwe boeken gepland, maar DE WENSSPREUK is dus zijn debuut. En het is, samen met het boek dat rapper 50 CENT een tijdje geleden schreef, het bewijs dat er bekende personen zijn die wél voor kinderen kunnen schrijven. Aan dit fantasyboek lees je bijna op elke bladzijde het plezier af dat Colfer gehad moet hebben. Hij verzon de tweeling Koen en Alexandra die in het land van de sprookjes terechtkomt. De tweeling ontmoet daar Roodkapje, Raponsje, Doornroosje, Assepoester en nog wat figuren uit de verhalen van Andersen en Grimm. Dit boek heeft misschien geen hoog literair gehalte, maar het zit vrij goed in elkaar en biedt een licht soort leesplezier dat aanstekelijk werkt. Het is op menige bladzijde alsof Colfer je het verhaal zelf staat te vertellen - hij laat de tweeling praten alsof het klasgenoten van je zijn, hedendaagse klasgenoten. Ze zeggen 'Relax' en 'Het zal ook eens niet' en meer van dat soort tv-serie-omgangstaal. Maar juist dat geeft een leuk contrast met alle figuren uit de sprookjes. Zo zegt Koen: 'Zou er een therapie bestaan voor mensen zoals wij? Voor mensen die per ongeluk naar een andere dimensie reizen, bedoel ik?' TOVERLAND is een niet al te diepgravende, maar geinige en voor het lezen pleitende combi van avontuur en fun. En nu wachten we de vertaling van Colfers onlangs verschenen jeugdboek STRUCK BY LIGHTING af.     

Dit boek werd vertaald door Jasper Mutsaers.