woensdag 20 november 2013

SINTERKLAAS SLAAT EEN JAARTJE OVER - Susanna Wiersma & Linde Faas (Lemniscaat) en SINT GAAT OP GYM - Bette Westera & Sylvia Weve (Gottmer)

Sinterklaas heeft er geen zin in, al dat gedoe, wéér dat grote boek, wéér die lange reis: in SINTERKLAAS SLAAT EEN JAARTJE OVER ontmoeten we een recalcitrante goedheiligman. Het middengedeelte van het boek is het leukste: daar zien we wat Sinterklaas aan boycotacties verzint om niet naar Nederland te hoeven gaan. Erg grappig. Daarbij is de oplossing, de reden dat Sint wél wil gaan (en snel ook!) heel slim bedacht door scenariste Susanna Wiersma. De tekeningen van Linde Faas zijn fleurig en geinig, en kinderen kunnen lekker lang zoeken naar allerlei details.

SINT GAAT OP GYM is van de hand van Bette Westera en die heeft al bewezen vele gave verhalen te maken. Ook dit Sinterklaasverhaal is leuk: Sint moet ergens op. Op judo of op voetbal, omdat hij zich verveelt. Uiteindelijk gaat hij op paardrijden, en daarmee verbaast hij iedereen, en vooral Dieuwertje. De grootste brille komt in dit boek van de tekeningen van Sylvia Weve. Even wendbaar als een topgymnast tekent zij de sterke figuren, de bewegende grappen en de galopperende Sint: naast het heerlijke SINT OP KOMST! van Mattias De Leeuw zijn dit twee mooie, nieuwe, geestige 5-december-feestbijdragen.