woensdag 5 oktober 2016

DE BELEVENISSEN VAN EEN MUURBLOEM - Stephen Chbosky (Prometheus)

Meestal tip ik hier boeken die kort geleden zijn verschenen, maar dit keer is het een heel belangrijk boek dat in 1999 in de Verenigde Staten en in 2011 in Nederland verscheen, en dat ik om onbegrijpelijke redenen niet eerder las.
THE PERKS OF BEING A WALLFLOWER is niet alleen een Young Adultboek, maar ook een film. Misschien werd de film nog bekender dan het boek, want de Nederlandse vertaling is nauwelijks nog te krijgen. Niet erg, want dit boek kan misschien maar beter in de oorspronkelijke taal gelezen worden.
Het boek is een briefroman. Alle brieven worden, als een soort therapie, door hoofdpersoon Charlie (16) geschreven. Hij vertelt over zijn leven. Over hoe hij in het jaar dat de roman beslaat leerde hoe het is om écht te zijn. Charlie is daarmee een van de gedenkwaardigste personages uit de jongerenliteratuur. Dit complexe, en tegelijkertijd heldere boek bevat zoveel lagen en gedachtestromen, dat je eigenlijk meteen nadat je het uit hebt nog een keer opnieuw wilt beginnen met lezen. Het boek is direct en rauw, er zijn drugs, er is seks - maar het gaat over iets veel wezenlijkers, het gaat over het ontrafelen van wie je bent en over het feit dat er in je leven misschien wel allerlei keuzes voor jou gemaakt zijn, maar dat er altijd keuzes overblijven die dóór jou gemaakt kunnen worden.
DE BELEVENISSEN VAN EEN MUURBLOEM is - ook zeventien jaar na dato - een behoorlijk rijke, zelfs revolutionaire roman, en sowieso een van de allerbeste in de YA-geschiedenis.