zaterdag 15 oktober 2016

DE RING VAN KONING SALOMO - Lida Dijkstra & Martijn van der Linden (Luitingh-Sijthoff)

Vijf jaar geleden verscheen VERHALEN VOOR DE VOSSENBROERTJES, een verrassend antwoord van Lida Dijkstra op Vanden Vos Reynaerde, met heerlijke tekeningen van Thé Tjong-Khing. Uit dat prachtig uitgegeven boek bleek al hoe goed Lida is in het bewerken en hervertellen van oude verhalen. Ze maakte er een fris boek van.
Onlangs verscheen het volgende boek in deze 'reeks': DE RING VAN KONING SALOMO. Dit keer zijn de tekeningen van Martijn van der Linden (in full-colour, op elke bladzijde geeft hij fijn aarde en hemel onder en boven Dijkstra's verhaal) en stammen de verhaalflarden, door Dijkstra aaneen gesmeed, uit Joodse, Arabische en Islamitische bronnen. Ze gaan allemaal over koning Salomo, die een bron van wijsheid was, en, blijkt uit dit boek, ook soms een bron van gekte. Hoofdpersoon is de zwerfjongen Sem, die aan het hof mag komen werken als lampenolieververser en verder komen er engelen, demonen, bedienden, een driepotig hondje, en natuurlijk de koningin van Sheba in voor.
Het boek is opnieuw in niet-per-se-rijmende versvoeten geschreven, kleurrijk en toch toegankelijk. Daarmee werd DE RING VAN KONING SALOMO weer een fijn lees- en vooral voorleesboek.