zaterdag 13 juni 2020

EEN IJSJE - Sylvia van Ommen (Gottmer)

Het gebeurt niet vaak dat er een nieuwe Sylvia van Ommen verschijnt, maar als dat gebeurt is het heel goed nieuws. Na haar debuut met Drop en na heerlijke boeken als De verrassing en Ik ben eigenlijk toch wel heel erg een beetje gek op jou is er nu het al even heeeeeeeeeerlijke Een ijsje.
Op het omslag zien we reikende dierenklauwen, -vleugels en -snavels en in het midden een uitgespaarde ijsjesvorm. Wie het boek opendoet ziet op elke spread een dier dat een reden verkondigt waarom hij of zij dat ijsje moet krijgen. Daar zitten soms erg droogkomische bladzijden bij, zoals bij de schildpad die een lange speech afsteekt en de ijsvogel die alleen vanwege zijn naam vindt dat hij recht heeft op het waterijsje.

Bij boeken die gebouwd zijn rondom één idee is het altijd zaak dat de maker een slimme of grappige manier vindt om af te ronden, en dat heeft Van Ommen inderdaad gedaan - er zijn zelfs twéé plottwistjes.

Maar juist ook de tekeningen zijn zo fijn. De dieren zijn robuust en aaibaar, kleurrijk en met fijne diffuse contouren. Een ijsje is dus even fris als zijn eigen onderwerp, Een ijsje is een boek om de zomer gniffelend in te gaan.  

52 pagina's, leeftijd: 4+
Koop dit boek bij je lokale boekhandel, of bestel het hier.