zaterdag 21 mei 2016

TOEN SJOERD NAAR DE DIERENTUIN GING... - Harrie Geelen (Querido) en VICTOR, EEN PAAR DAGEN UIT MIJN BIJZONDER INTERESSANTE LEVEN - Nicolas Hubesch & Catharina Valckx (Gottmer)

Sjoerd ging naar de dierentuin en hij nam mee... een vlieger, een katapult, een driewieler en zijn mooiste knikker. Slechts een van die zaken heeft hij aan het einde van zijn bezoek nog bij zich. Maar hij brengt wel allerlei andere dingen mee terug naar zijn moeder. Dit verhaal is in zijn simpelheid heerlijk hilarisch en heerlijk onlogisch. Het boek verscheen al eerder (in 1992, bij uitgeverij Van Goor), maar kreeg nu een terechte herdruk bij uitgeverij Querido, want het is een van de vrolijkste en sterkste van Geelen.

Het dikke prentenboek VICTOR, EEN PAAR DAGEN UIT MIJN BIJZONDER INTERESSANTE LEVEN bezigt diezelfde luchtige, licht absurde toon. Vrolijke kat Victor spreekt ons rechtstreeks aan en verhaalt over zes dagen uit zijn opzienbarende leven. Soms zijn zijn dagen bijzonder, soms 'veel minder interessant'. Zo worden de hoofdstukken ook aangekondigd. Catharina Valckx noteert de belevenissen en belevenisjes van Victor en zijn vrienden heerlijk laconiek en de vele tekeningen van Nicolas Hubesch zijn al net zo blijmoedig. Het is mede door haar werk een uitbundig boek geworden - samen met dat van Harrie Geelen is dit dus werk voor wanneer onze dagen wat extra schwung en vrolijkheid nodig hebben. Leve de luchtigheid!