zaterdag 11 april 2020

HOE GROOT IS DE LIEFDE - Anna van Praag (Hoogland & Van Klaveren)

Hoe groot is de liefde, de recentste jongerenroman (2018) van Anna van Praag, gaat over twee meisjes, Mila en Jules. Ze verschillen hemelsbreed, Mila komt uit een beschermd gezin in Drenthe en woont nu in een containerwoning voor studenten in Amsterdam. Jules heeft een jongere broer en twee zorgende, drukke moeders die een hostel runnen, en daarnaast heeft Jules een eigen atelier, ze is zangeres. Maar zowel Jules als Mila worden ze verliefd op Steffan. Steffan - de onvatbare, de knappe, bijzondere barman, die leeft voor de muziek en dirigent is van het koor waarin Jules als soliste zingt.
Steffan houdt van hen allebei - Mila noemt hij Engel en Jules noemt hij Muze. En op een bepaalde manier houden ook Mila en Jules van elkaar. Hoe groot is de liefde is daarmee een roman over houden van zonder grenzen, over seks ook, maar toch vooral over de vraag hoe goed je iemand kunt kennen.

Want Steffan is een jongen die zich nauwelijks láát kennen. Hij is obsessief, depressief ook, en kampt zowel met schuldgevoelens als met een tekort aan kennis over hoe het leven geleid moet worden zonder dat je eraan ten onder gaat. Hij beschikt wel over een overweldigende voorraad tederheid én een overweldigende voorraad sensualiteit - hoe lastig hij die ook kan doseren. Hij is de satelliet waaromheen Engel en Muze zich bewegen.

Hoe groot is de liefde heeft iets van de ondoorgrondelijkheid van Steffan. Niet dat het boek moeilijk om te lezen is, maar het duurt even voordat je in de maalstroom meegezogen wordt - en juist dat past bij het onderwerp van het boek, want in de tweede helft is er geen houden meer aan: dan wil je alleen maar verder- en verder lezen. Deze roman beweegt zich vele kanten op (als Steffan), maar gloeit ook geweldig (als Steffan). Daarmee schiep Anna van Praag een boek dat indruk maakt, een boek waar je na het dichtslaan nog een tijd over na wilt denken.

264 pagina's, leeftijd: 15+
Bestel dit boek bij je lokale boekhandel, of anders hier.