dinsdag 28 april 2020

JANE, DE VOS & IK - Fanny Britt & Isabelle Arsenault (Querido)

Er zijn meer verhalen over teruggetrokken kinderen die door een bepaalde gebeurtenis of ontmoeting de wereld langzaam open durven te doen - maar elk verhaal brengt toch weer zijn eigen ontroering mee.
Dat geldt in grote mate voor Jane, de vos & ik, een in Canada verschenen graphic novel uit 2012. Hélène is de hoofdpersoon en de eerste zin luidt 'Ik kan me vandaag nergens verstoppen.' Dat wil ze wel heel graag, aangezien er een enorm vriendschapsverraad plaats heeft gevonden: de meisjes met wie ze altijd speelde hebben opeens besloten dat Hélène er niet meer bij hoort. Ze pesten haar met haar gewicht, dat trouwens volkomen normaal is (zegt ook de dokter), maar Hélène is nu eenmaal gaan geloven dat ze te zwaar is. Ze schuilt in boeken, en met name in Jane Eyre. Ze ziet zichzelf, net als Jane, niet als voor het geluk geboren.
En dan komt alles nog eens extra op scherp te staan als ze op kamp moet met haar klas, wat een schreeuwende verschrikking wordt, compleet met nog meer gepest, met jongens die in haar oor boeren en een leiding die om van alles af te zijn keihard 'Feeling hot, hot, hot' gaat draaien.
Maar Jane Eyre loopt goed af. En Hélène ontdekt (door een vos, en door de ontmoeting met een nieuw meisje) dat dat ook weleens voor haar eigen verhaal op zou kunnen gaan.

De tekeningen van Isabelle Arsenault (die wij hier kennen van het prachtige Majoor Rosalie) zijn prachtig schetsmatig en prachtig precies, ze bezitten een weelderige waaier aan grijstinten, tonen van alles om, onder, tussen de tekst door en brengen leven in zelfs de minst belangrijke bijfiguren. Een verkoopster in een kledingzaak, met van die rinkelende armbanden, slaat haar handen ineen, grijnslacht en buigt haar bovenlichaam zo dat je meteen weet dat ze haar professionele zelf staat te acteren en straks, als die moeder en dat chagrijnige kind weg zijn, opgelucht gaat staan puffen. Ook de platen met kleur - die waarop Hélène haar lievelingsboek navertelt en die waarop de vos en de nieuwe vriendin verschijnen - bieden zoveel meer dan alleen kleur. Ze bieden uitzicht, opluchting en zon. Jane, de vos & ik is een vergaapboek.

104 pagina's, leeftijd: 10+
Koop dit boek bij je lokale boekhandel, of bestel het hier. 

Dit boek werd vertaald door Arend Jan van Oudheusden.