woensdag 29 april 2020

HET BEEST MET DE KRACHT VAN TIEN PAARDEN - Lida Dijkstra, met tekeningen van Djenné Fila (Luitingh Sijthoff)

Eindigt een verhaal ooit? Dat is de laatste, en belangrijkste vraag die in Het beest met de kracht van tien paarden wordt gesteld. In elk geval is het zo dat de verhalen uit de Griekse mythologie altijd weer nieuwe adem lijken te scheppen, want het nieuwe boek van Lida Dijkstra vertelt over Theseus, die samen met dertien andere jongeren het doolhof van de Minotaurus binnengaat en er, met behulp van de draad van Ariadne, ook weer uitkomt.
Theseus vertelt ons in een heel directe, levendige manier van de afdaling, van de zoektocht en van de afloop. Daarbij is hij op een heel andere manier heldhaftig dan we van veel van de navertellingen weten. Ook een aantal van zijn metgezellen krijgt een heldere rol.
Tussendoor krijgen we, aan de hand van muurschilderingen in het doolhof, een aantal oudere verhalen opgedist, die niet alleen spannend en soepel verteld zijn, maar ook langzaam leiden naar de waarheid omtrent het leven van Theseus zelf.

Dijkstra heeft er, mede door de kleurrijke, robuuste tekeningen van Djenné Fila (hoogtepunt: haar paginagrote portret van de Minotaurus), een pittig en vloeiend geheel van gemaakt. Dat is haar ook wel toevertrouwd, ze deed dat ook al in De ring van koning Salomo en Verhalen voor de vossebroertjes.  
Het beest met de kracht van tien paarden (mooi uitgegeven, met leeslint) doet uitkijken naar een volgend fris Dijkstra-project. Want verhalen eindigen gelukkig nooit.

168 pagina's, leeftijd: 10+
Koop dit boek bij je lokale boekhandel, of bestel het anders hier.