vrijdag 10 april 2020

DROMERS - Charlotte Dumas & Bibi Dumon Tak (Querido)

Een teder kijkboek, dat is Dromers. We zien: slapende dieren. Schitterende foto's van dromende honden, dromende tijgers, dromende paarden en een misschien-dromende-slapende-onder-water-ijsbeer.
Fotografe Charlotte Dumas selecteerde droomdier-foto's uit diverse van haar projecten, en bij die beelden kun je niets anders dan zachter gaan ademhalen. Hier heerst rust, hier heerst veiligheid.

Of er ook avontuur heerst, achter die ogen, in die breinen, is de vraag die Bibi Dumon tak oproept. Haar werd gevraagd om een tekst te maken bij de foto's en ze zorgde voor één lang gedicht, dat door de vragen die erin gesteld worden onze blik stuurt. Als er staat 'Zouden veulentjes hetzelfde dromen als hun moeders?', dan staar je direct naar de gesloten ogen en het gebogen hoofdje van het drie dagen oude veulen dat op de foto achter zijn moeder staat te soezen.

Met elke vraag die Dumon Tak teder neerlegt verdiept zich het nadenken over de droomwereld van dieren:

We zouden ook wel willen horen 
waar tijgers over dromen, 
en of ze honger hebben 
in hun slaap.

Of ze zich dan als poezen 
laten aaien.
Of ze spinnen
binnen in hun kop.


Het boek eindigt met een toelichting van Charlotte Dumas. Ze vertelt waar ze welke dieren heeft gefotografeerd en daardoor is het extra mooi om bijvoorbeeld te weten dat het veulen van omslag (dat zo lekker zijn kop in het stro heeft weggestopt) Momiji heet, en dat die naam 'rode of gekleurde bladeren' betekent - omdat hij in de herfst geboren werd.
Oeh, wat een fijn, tevredenstellend boek.

58 pagina's, leeftijd: 6+ (maar alle leeftijden)
Bestel dit boek bij je lokale boekhandel, of anders hier