woensdag 30 juli 2014

LOTTE & ROOS, DE MEISJES TEGEN DE JONGENS - Marieke Smithuis en Annet Schaap (Querido)

Dagelijkse verhalen over een kleuterduo - wie die nog wil schrijven na de klassiekers van Annie M.G. Schmidt en Miep Diekmann, maar ook recentere voorbeelden van bijvoorbeeld Rindert Kromhout en Lydia Rood, moet van goeden huize zijn. Maar debutante Marieke Smithuis is dat. De korte schetsen uit het leven van de meisjes Lotte en Roos (en hun tegenspelers Lasse en Joppe) zijn grappig, geloofwaardig en vooral: fris. Smithuis' schrijfstijl maakt eigenlijk in elke episode indruk.
Een gelukkige keuze is ook tekenares Annet Schaap. Zij blijkt de veel grotere ruimte die ze normaal krijgt sterk te gebruiken, haar werk komt zo ruim en in kleur veel beter tot zijn recht. Een aan te raden uitgave voor voorlezende vaders en moeders met jonge kinderen.

woensdag 16 juli 2014

KAT MET HOOFDLETTER K - Siska Goeminne & Sebastiaan Van Doninck (Lannoo)

Zo'n mooi groot formaat prentenboek heeft Sebastiaan Van Doninck niet eerder mogen maken, maar nu is het er: majestueus en kleurrijk.
In een prachtige vormgeving van Paul Boudens zetten Goeminne en Van Doninck een sterke nieuwe versie van het sprookje De Gelaarsde Kat neer. De platen zijn wijd, en toch nooit overvol. Kat is malicieus, maar ook sierlijk - een prentenboek dus dat het beste van Van Doninck laat zien, en dat zeker terug zal zijn te vinden op de lijst voor de Boekenpauw van volgend jaar.

maandag 14 juli 2014

DE FNUIKEN EN ANDERE VERHALEN - Dr. Seuss (Gottmer)

Er is weer een nieuwe - oude - Dr. Seuss. Het is fijn hoe vrolijk en onvermoeibaar uitgeverij Gottmer de hele reeks Seussen weer tot leven brengt - en het is vooral fijn hoe vrolijk en onvermoeibaar vertaalster Bette Westera dit doet. Dit is vooral een geslaagd project omdat het háár project is. Het is op elke bladzijde van deze vier lange rijmen genieten van haar technisch kunnen. De verzen lezen alsof ze zojuist door Annie M.G. Schmidt afgeleverd zijn.

De vier verhalen doen niet echt voor elkaar onder, maar misschien is VOOR NIETS OF NIEMAND BANG, de laatste, waarin de ik-persoon een broek-waar-niemand-in-zit ontmoet wel mijn favoriet. Of juist de eerste, die over de Flik- en de Flakfnuiken? Of toch dat vers van Dieuwertje van Dam die haar kinderen allemaal Sam noemt (en waarin Westera heerlijk losgaat op alternatieve namen) - ach wat, ze zijn alle vier tof.

Dit boek werd bewerkt door Bette Westera.

woensdag 2 juli 2014

ALLE DIEREN LEVEND EN VRIJ - Mariken Jongman (Lemniscaat)

Mariken Jongman bewees al met heel wat boeken dat ze een van de allerinteressantste recente aanwinsten voor het gilde van de Nederlandse kinder- en jeugdboekenschrijvers is. Maar met ALLE DIEREN LEVEND EN VRIJ maakte ze misschien wel haar fijnste boek. Over dierenactivisme gaat het, over vegetarisch eten, over vrijheid en verantwoordelijkheid, maar al die grote woorden doen het verhaal geen recht, want dat is gewoon heerlijk om te lezen. Jongman strooit met grappige observaties en soms beeldschone zinnen, maar er zit ook heel wat kruipolie (plot, humor) in het verhaal, waardoor je door en door en door wilt lezen. Nergens wordt het saai, overal swingt het. En daarbij gaan we behoorlijk van de hoofdpersonen houden. Een grote aanrader.