zaterdag 20 september 2014

DE DUIK - Sjoerd Kuyper & Sanne te Loo (Lemniscaat)

Zoals je tussen de pontons van een brug door duikt, diep, nog wat dieper, en het aangename suizen vult je hoofd, zo vergaat het je wanneer je in DE DUIK van Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo plonst. Het boek is een heerlijke molen van verhalen en teksten en tekeningen, die samen toch ook een heel brede boog spannen.
Voor elk hoofdstuk werkt Kuyper in een nieuwe tekstsoort. We lezen brieven, scripts, gedichten, liedjes, en zelfs een mop en een libretto - maar het verhaal wordt niet onderbroken. En dat verhaal neemt ons mee naar nu, maar óók naar bijvoorbeeld de tijd van de afschaffing van de slavernij, hoe dat op Curaçao plaatsvond, maar dan dus het wérkelijke verhaal.
DE DUIK is lichtvoetig, zoals altijd bij Kuyper, is poëtisch, zoals altijd bij Kuyper, is een lekker uitwaaierend en soms fijn-realistisch (en fysiek) liefdesverhaal, zoals altijd bij Kuyper, maar het is ook een heel goed historisch boek.

Laten de hoofdstukken je al niet duizelen, dan doen de illustraties dat wel. Sanne te Loo verrast met een breed palet, ze geeft het verhaal een schitterend decor mee. Het is realistisch én kleurrijk, historísch én gevarieerd - en daarmee is Sanne te Loo als tekenares in dit boek de perfecte duikpartner van Sjoerd Kuyper. Voeg bij de eigenzinnigheid van de makers nog de eigenzinnigheid van de uitgever (een uitklapbladzijde, full-colour illustraties) en je hebt een van de belangwekkendste, fijnste boeken van het jaar.