zaterdag 25 juli 2015

MENEER MACARONI GAAT PICKNICKEN - Max Velthuijs & Jocelyn Wild (Leopold)

Kikker is er nog niet, en de tekeningen zijn ook nog niet de omkaderde kleine schilderijtjes uit de latere Kikker-serie, maar toch is het vroege, nu net pas vertaalde en in het Nederlands uitgegeven prentenboek MENEER MACARONI GAAT PICKNICKEN een volledige Velthuijs.

Olifant, Krokodil (hier zelfs in tweevoud, als broers), Kat, Zebra en Schildpad gaan met Meneer Macaroni picknicken, en zoeken de juiste plek om dat te doen. Heel veel meer behelst het verhaal niet, maar het gaat ook niet om het verhaal: het gaat om die feestelijk gekleurde grote platen, waar de lijnen zowel zwierig als júíst zijn - iets dat we daarna ook zo sterk bij Annemarie van Haeringen zijn gaan zien.

Het is een groot genoegen om tekeningen te zien waarvan de maker zo eigen is en zo goed weet wat hij ons wil gaan tonen. De boeken van Max Velthuijs waren altijd vol van licht en warmte, als een boodschap vanuit een onschuldige maar belangrijke prentenwereld. Het is ronduit heerlijk dat deze boodschap ons nu, tien jaar na zijn dood, nog mocht bereiken.

Dit boek werd vertaald door Ineke Ris.
 

KLEIN GEITJE KAN ALLES (Leopold) en BALOTJE OP BALLET (Rubinstein) - Yvonne Jagtenberg

Waarom zijn de boeken van Yvonne Jagtenberg toch zo onweerstaanbaar? Misschien vanwege de combinatie van de uitstraling van haar personages en de strakke pagina's die ze tekent. Die personages: wat ze allemaal gemeen hebben, of het nu om Klein Geitje, Balotje, Arno of Hondje gaat, is een heerlijke mix van onschuld en eigenwijzigheid. Klein Geitje uit KLEIN GEITJE KAN ALLES (dat hopelijk het begin is van een nieuwe peuterboekenserie) is heerlijk trots op zichzelf, omdat ze alles heel erg goed kan. De clou van het geinige verhaaltje is sterk, en ik weet zeker dat er heel veel peuters om zullen moeten lachen.


Balotje weet ook iets héél zeker: dat ze op ballet wil. Ook al vallen de eerste oefeningen tegen, wanneer ze als een prinsesje mag dansen is ze weer volledig overtuigd. Het boek wordt mooi afgesloten met Balotjes demonstratie van de eerste ballettermen.

De tekeningen in beide boeken zijn een perfect samenspel van kleur en compositie. Om elke spread zou een mooi dun lijstje kunnen, alles staat op de juiste plek. En dan is er ook nog een ánder Jagtenbergboek, een leesboek over Hondje - ik hoop dat ook snel te kunnen lezen!


DE JONGEN IN BUBBELTJESPLASTIC - Phil Earle (Callenbach)

Dit is het derde jeugdboek van Phil Earle dat in het Nederlands verschenen is. De vorige twee heb ik nog niet gelezen, maar met DE JONGEN IN HET BUBBELTJESPLASTIC bewijst hij dat hij een bijzondere schrijver is, en dat ik die andere boeken ook moet gaan lezen.
De kleine Charlie Han groeit op met een extreem bezorgde moeder. Zelfs als hij bezorgwerk gaat doen voor het Aziatisch restaurant van zijn vader, mag dat van zijn moeder alleen op een driewieler. Natuurlijk stelt dat Charlie voor behoorlijk wat populariteitsproblemen, en dan is hij dus ook nog zo klein voor zijn leeftijd. Zijn beste vriend Linus (die door iedereen Sinus wordt genoemd) is al net zo weinig populair.
Het boek begint hilarisch, het eindigt warmhartig en bijna Hollywood-achtig, maar er zijn ook heel serieuze stukken bij. Het is sterk dat Earle al deze registers weet te bespelen. Het mooist van het boek vond ik de vriendschap tussen Charlie en Sinus. Die zorgt voor heel mooie (ook visueel mooie) scènes.  

dinsdag 14 juli 2015

HET GROTE PIRATENBOEK - Reggie Naus & Mark Janssen (Ploegsma)

In 2013 verscheen dit grote Piratenboek: een non-fictieboek over een van Reggie Naus' meest geliefde onderwerpen: de piraterij. Het ligt nu voor de extreem lage prijs van zeven euro vijftig in de winkel, en dat is geen geld voor een mooi en overzichtelijk boek. Naus loopt alle piratenbegrippen en piratenmisverstanden na en legt een en ander helder uit. Er staat alles in wat je wilde weten, en het geheel is heel prettig leesbaar.
Mark Janssen is zeer prominent aanwezig, met schitterende zeetaferelen, verduidelijkende kleine tekeningen en ronduit imposante bladzijdegrote portretten van bekende piraten. Het boek is goed ingedeeld, en niet te overdadig, de vormgeving (van Nancy Koot) is heel geslaagd en aan het eind krijgen we nog eens een geheim envelopje met stickers waarmee een eigen schatkaart gemaakt kan worden.
Een van de betere non-fictieboeken van de laatste jaren.